Agrifoto

Inside Suiker

Wat gaat teler merken van hoge suikerprijs?

18 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De suikerprijs zet op de internationale beurzen een flinke stap omhoog. Door droogte en vorst in Brazilië valt de opbrengst van het suikerriet bij 's werelds grootste suikerproducent tegen. De vraag blijft mede door toepassing in biobrandstof groot en door verstoringen van de logistieke ketens zijn er regionaal zorgen over mogelijke tekorten. Gaat de Nederlandse teler dat merken in de bietenprijs?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese suikerquota zijn pas per 1 oktober 2017 afgeschaft. Tot die tijd is de Europese suikerindustrie in belangrijke mate beschermd tegen de grillen van de wereldmarkt en is er geen parellel te trekken tussen de Europese- en wereldmarktprijzen.

Kijken we naar de dag en maandkoersen van Liffe suikernotering na de afschaffing van het quotum blijkt dat de prijs zich lange tijd rond en of onder de €300 per ton beweegt. Sinds begin dit jaar staat de prijs structureel hoger richting de €400 per ton en de laatste dagen heeft de suikernotering zelfs een verdere sprong naar boven gemaakt.

Risico management
Afnemers nemen maar een beperkt deel van de benodigde suiker af tegen dagkoers. Voor het overgrote deel worden vooraf prijsafspraken gemaakt indekking tegen prijsfluctuaties. En ook bietentelers kunnen geen zaken doen op dagprijzen. Nagenoeg alle Europese bietenverwerkers werken met een jaarprijs voor de bieten.

Volgens de gegevens van het markt- en statistiekbureau Statista zit er sinds de afschaffing van de bietenquotum weinig beweging in de reële wereldwijde jaarprijzen voor suiker. Voor 2021 voorziet Satista wel een hogere suikerprijs, al is het verschil relatief klein.

Stabiele markt
De relatieve vlakke reële suikermarkt vertaalt zich ook een stabiele bietenprijs. De afgelopen 3 jaar zat er nog geen €0,50 verschil in de prijs die telers voor een ton bieten ontvingen. Overigens moet daarbij opgemerkt worden dat de uitbetalingsprijs van Royal Cosun niet uitsluitend is gebaseerd op suiker. De resultaten van de andere bedrijven binnen het concern leveren een bijdrage aan de prijs die de leden bietentelers ontvangen.

Dat neemt niet weg dat de recente opleving van de internationale suikerkoersen gunstig kan uitpakken voor de bietentelers. De koers moet dan wel structureel hoger blijven. Een uitschieter van een paar weken blijkt in het verleden nauwelijks invloed op het jaargemiddelde te hebben maar hogere prijzen op langere termijn lijken wel degelijk invloed te hebben op de reële suikerprijs.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden