Agrifoto

Inside Peen

Groot aanbod peen roept om extra vraag

20 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de peenmarkt blijft lauw. Er is veel aanbod en spoelers hebben de peen voor het uitkiezen. Het gewone werk loopt goed en er wordt ook geëxporteerd maar extra vraag om het grotere aanbod in vergelijking met de afgelopen jaren weg te werken is er nauwelijks.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kwaliteit van de peen is goed, maar vooral door het vochtige weer - dat zorgt voor een hogere celspanning in de wortel - willen ze nog weleens scheuren als ze langer staan. Enkele handelaren zijn daarom voorzichtig met de export naar Afrika. De beperkte beschikbaarheid van containers helpt de export ook niet echt. De koelcontainers zijn er wel, zij het duurder vergeleken met de afgelopen jaren. Alleen is daarvoor een goede planning vereist. Op het laatst moment een (extra) container laten komen, valt niet mee.

Bodem in zicht
Qua prijsniveau valt volgens verschillende insiders weinig te doen om de vraag extra te stimuleren. €10 per 100 kilo lijkt zo'n beetje de vaste onderkant van de markt te worden. De prijs veel verder laten zakken heeft volgens handelaren niet of nauwelijks effect op de vraag. Voor telers is €10 de grens om met wat geluk nog net uit de kosten te komen. Zeker nu we nog vroeg in het seizoen zitten, willen zij waarschijnlijk niet onder die prijs duiken.

De DCA-notering voor B-peen staat op €10,50 per 100 kilo. Dat is €0,50 lager dan vorige week. Prijzen die worden genoemd, liggen tussen de €10 en €11 per 100 kilo met een enkele uitschieter naar boven en beneden. Week 10 van 2020 was de laatste keer dat de B-peen onder de €11 noteerde en in het afgelopen seizoen is de B-peen nooit onder de €12 per 100 kilo gekomen. De DCA-notering voor C-peen met €2 gedaald en komt uit op €9 per 100 kilo.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden