Agrifoto

Aangeboden door Syngenta Seeds

'Denk goed na over oogstmoment uien'

25 Augustus 2021

In veel uienpercelen zijn aan het eind van het seizoen aantastingen met schimmelziekten geconstateerd. Die kunnen de bewaarbaarheid van de partij beïnvloeden. De uienexperts van Syngenta bespreken de dilemma's rond de oogst.

"Ik vind het zorgelijk wat ik momenteel zie", zegt Kees Jacobs. "Er wordt op heel veel percelen valse meeldauw of bladvlekkenziekte in de uien geconstateerd." Collega Michiel van Mol vult aan: "En wat je nu ziet, zijn infecties van 2 à 3 weken geleden. Ik hou m'n hart vast wat we nog meer gaan zien." Volgens de uienexperts van Syngenta Seeds zijn veel telers overvallen door de schimmeldruk. "We zijn de afgelopen jaren gewend geraakt aan droge hete zomers zonder noemenswaardige schimmelproblemen. Je kon straffeloos zuinig spuiten. En er is ook een groep nieuwe telers die waarschijnlijk nog nooit te maken heeft gehad met uitbraken van schimmelziekten zoals dit seizoen. Die groep kent en herkent de ziekten minder goed."

Minder kilo's
Nu het einde van het seizoen nadert, doet zich de vraag voor welke invloed eventuele schimmelaantastingen hebben op beslissingen rond de oogst. Jacobs: "Meestal adviseren wij om te rooien bij circa 50% groen loof. Dat geeft normaal gesproken een goed compromis tussen opbrengst en huidkwaliteit. Dit jaar bestaat de kans dat het loof sneller afsterft door schimmelaantasting en kan de verleiding ontstaan om het perceel langer te laten groeien. Bij afland levering hoeft dat geen probleem te zijn, maar als je de uien wilt opslaan zou ik toch maar kiezen voor wat minder kilo's. De schimmels stoppen weliswaar in de bewaring maar een aangetaste ui biedt invalspoorten voor andere belagers, zoals koprot en bacterieziek. En de bewaarplaats is geen ziekenhuis. Een partij met veel ziek en zeer is gewoon minder goed bewaarbaar. En vergeet niet dat dit echt een koprotjaar is."

MH geslaagd?
De bewaarbaarheid van een partij wordt niet alleen beïnvloed door de aanwezigheid van schimmelaantastingen. "Je moet ook zeker weten dat de MH-bespuiting goed is geslaagd", stelt Van Mol. "In een perceel met schimmelziekte hebben aangetaste uien misschien niet meer de benodigde 2 weken sapstroom meer gehad. En dan is het maar de vraag of er genoeg MH in de bol is gekomen. Dat is dus nog een extra reden om goed te kijken hoe je perceel erbij staat. En hou er rekening mee dat valse meeldauw die je vandaag ziet, al twee à drie  weken geleden is geïnfecteerd." Van Mol adviseert ook om door te gaan met de ziektebestrijding tot maximaal 2 weken voor de oogst. "Of tot minimaal 2 weken na de MH-bespuiting. Net wat van toepassing is."

Rooitechniek en het weer
Los van schimmels en MH zijn uiteraard ook de weersomstandigheden van groot belang bij het bepalen van het oogstmoment. Als het huidige weertype doorzet, moeten uientelers niet gaan wachten totdat er mogelijkheden komen voor een veldperiode van 3 of 4 dagen, stellen de Syngenta uienexperts. "Als er flinke neerslaghoeveelheden worden voorspeld en je ziet kans om ze binnen te rijden, zou ik dat zeker doen", adviseert Van Mol. "En als binnenrijden niet lukt, zou ik ze wel rooien", vult Jacobs aan. "Dat is beter voor de huidkwaliteit dan ze vast te laten staan."

Het laatste aandachtspunt is de oogsttechniek. "Hier is geen nieuws te melden maar het is wel belangrijk", stelt Jacobs, "Rooibeschadigingen zijn invalspoorten voor koprot en bacterie, dus dat moet je voorkomen." En richting de bewaring is ook goed klapwerk van belang. "Niet dieper dan een vuist boven de laatste bladsplitsing", adviseert Van Mol. "Je hebt voor het drogen straks immers een flinke schoorsteen nodig."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden