Agrifoto

Inside Peen

Vraag kan groot aanbod goede peen niet bijbenen

27 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Stroef, zo is de peenmarkt het beste te typeren. De kwaliteit en de opbrengsten van de peen zijn goed maar de afzet loopt niet lekker. De vraag is zeker niet meer dan gemiddeld voor deze periode terwijl het aanbod door areaaluitbreiding en goede opbrengsten behoorlijk groter is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export van peen loopt matig. Niet alleen in Nederland is het groeiseizoen tot nu toe goed verlopen, maar ook in de ons omringende landen is er vrij veel aanbod door een goede oogst, met als gevolg minder vraag naar Nederlandse peen.

De export naar Afrika loopt wel, maar het zou beter kunnen. Senegal en Ivoorkust doen bijvoorbeeld wel wat, maar gezien het prijsniveau van de peen in Nederland zou je meer vraag verwachten. Relatief hoge transportkosten en vooral de beperkte beschikbaarheid van containers op afroep, spelen hier volgens enkele handelaren een rol.

Wat doet de teler?
Telers zien zich voor de keus gesteld: pak ik nu het verlies en probeer ik de peen rond of onder kostprijs te verkopen of heb ik vertrouwen in de (afland)markt en wacht ik tot de prijs weer oploopt? Verschillende telers lijken in toenemende mate voor het eerste scenario te kiezen, wat druk op de prijzen geeft. Verschillende handelaren geven wel aan dat de dalende prijzen op het huidige niveau weinig of geen extra vraag creëert.

De DCA-Notering B-peen staat deze week €1,50 lager dan vorige week en komt uit op gemiddeld €9 per 100 kilo. Bovenkant van de markt staat op €10 en de onderkant van de notering op €8 per 100 kilo. Vooral voor de verre export zijn inkopers erg scherp op de prijs. Voor de afzet op de Nederlandse markt hebben verwerkers zich in belangrijke mate met contracten ingedekt en wordt maar in beperkte mate bijgekocht. De DCA-Notering voor C-Peen staat op €7,50 per 100 kilo. Prijzen lopen van circa €6 tot €9 per 100 kilo. Er wordt alleen vrij weinig gehandeld in C-peen.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden