Agrifoto

Inside Peen

Groot aanbod van goede peen overtreft de vraag

3 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het wil nog niet erg vlotten op de peenmarkt. Groot aanbod door areaaluitbreiding en goede opbrengsten, en niet alleen in Nederland, doet de prijs geen goed.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een paar jaar met goede prijzen voor de peen vroeg in het seizoen hebben (te)veel telers verleid in de (vroege) peenteelt te stappen. Daar komt nog bij dat de groeiomstandigheden gunstig waren. Die combinatie van factoren zorgt voor een te groot aanbod van peen dat in de oogstperiode weg moet. De bewaarpeen staat er ook niet slecht op. Dat kan over een paar weken nog voor verrassingen zorgen, als blijkt dat er onvoldoende koelruimte beschikbaar is.

Export loopt niet
Export naar Afrika loopt wel, maar het is niet bepaald druk. Aan de prijs van de peen ligt het volgens enkele handelaren niet, maar een grote vraag blijft uit. Hogere transportkosten spelen een rol maar dat is zeker geen volledige verklaring. De export binnen Europa loopt maar matig. In de ons omringende landen wordt ook goed gerooid waardoor de vraag met lokaal product kan worden ingevuld. Dat is niet goed voor de stemming op de Nederlandse markt.

Volgens enkele handelaren is dat wel een zorgelijk ontwikkeling. Natuurlijk wil de handel graag goedkoop kopen, maar het is belangrijk dat de (vaste) telers er voldoende aan over houden om ook volgend jaar weer voor de teelt te kiezen en de keten in stand te houden.

De DCA-notering komt uit op €8 per 100 kilo. Dat is €1 lager dan vorige week. De bovenkant staat op €9 en de onderkant op €7 per 100 kilo. Groot aanbod blijft de prijs bepalen. Andere afzetkanalen zoals bijvoorbeeld de industrie kunnen maar beperkt opschalen. De DCA-notering voor C-peen is gelijk gebleven aan vorige week met €7,50 per 100 kilo.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden