Agrifoto

Inside Peen

Komt er nog beweging in stroeve peenmarkt?

10 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in peen loopt stroef. De markt wordt overspoeld met peen en handelaren en verwerkers hebben moeite daar een bestemming voor te vinden.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

We hebben het al vaker geschreven, maar een combinatie van groter areaal en goede groeiomstandigheden blijken dit seizoen niet bepaald gunstig voor de handel en prijsontwikkeling op de peenmarkt. Telers van middenvroege peen die gekozen hebben voor de sterkere rassen, kunnen nog wel even afwachten. Peenrassen die gevoelig zijn voor scheuren, of waar al een scheurtje of een ander kwaliteitsprobleem in zit, zijn eigenlijk niet meer te verkopen. Verschillende telers proberen de peen nog wel te rooien om het perceel schoon te houden, terwijl anderen er momenteel voor kiezen de frees er dan maar in te zetten.  

Voor de prijs zou er wat moeten gebeuren
Mits er zich in Nederland of een ander belangrijk teeltgebied geen calamiteiten voordoen, zoals een stevige nachtvorst vroeg in de herfst of een extreem natte periode, verwachten verschillende handelaren geen verandering in de huidige stemming. Bij de overschakeling naar het rooien van de bewaarpeen droogt het grote aanbod van peen ook niet gelijk op. De capaciteit van de koelhuizen is niet ongelimiteerd en gezien de goede oogstverwachting rekenen insiders erop dat er een deel tijdens de oogst afgezet moet worden.

De DCA Notering voor C-peen komt deze week gemiddeld uit op €8 per 100 kilo en is daarmee gelijk aan vorige week. De onderkant van de notering staat op €7 per 100 kilo en dat lijkt toch wel de voorlopige bodem te zijn in deze aflandperiode. Verschillende handelaren geven wel aan dat we eigenlijk al door de bodem gezakt zijn. De huidige prijs ligt onder kostprijs van de teler. De DCA Notering C-peen staat op €7 per 100 kilo. Dat is €0,50 lager dan vorige week. De bovenkant van de notering heeft €1 ingeleverd en de onderkant blijft gelijk op €6 per 100 kilo.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden