Agrifoto

Inside Peen

Vraag naar peen wil maar niet loskomen

17 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het wil maar niet vlotten op de peenmarkt. Groot aanbod blijft overheersen terwijl de vraag er gewoon niet is. Dat maakt dat het buitengewoon moeizaam blijft in de peen handel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederland is voor de afzet van vrije peen voor een groot deel afhankelijk van vraag uit het buitenland. Die vraag valt dit jaar tegen. In Afrika is eigenlijk alleen Senegal koper. Een land als Mauritanië, normaal ook een bestemming waar best wat peen naartoe gaat, laat het afweten. De vraag vanuit de Europese markt valt ook tegen. In Duitsland, Polen, België, eigenlijk overal, staat de peen goed.

Te makkelijk seizoen
De vrije handel moet het hebben van gaten die vallen in de peenvoorziening door wat voor een verstoring dan ook. De laatste paar jaar waren dat tegenvallende opbrengsten, waardoor er over het geheel genomen minder (goede) peen beschikbaar was. Dit jaar is het groeiseizoen tot nu toe te makkelijk verlopen, menen verschillende insiders. Daardoor is het nergens gaan knellen aan de vraagkant en zijn het de telers die moeite hebben de peen kwijt te raken. Die stemming kan overigens ook weer snel omslaan door problemen tijdens de oogst, zoals bijvoorbeeld te nat om te rooien, verzopen percelen of vroeg invallende vorst. Dat lijkt de komende weken echter niet aan de orde.

Is de bodem bereikt?
De DCA Notering voor B-peen staat deze week op €7,50 per 100 kilo, €0,50 lager dan vorige week. Dat komt omdat de onderkant van de markt toch nog wat verder is gezakt en nu op €6 per 100 kilo staat. De DCA Notering voor C-peen is wel gelijk aan vorige week en komt uit op €7 per 100 kilo. Overigens wordt door enkele handelaren bevestigd dat er ook peen tegen rooikosten wordt aangeboden. Maar dat zijn in veruit de meeste gevallen partijen met een verhaal op het gebied van kwaliteit of bewaarbaarheid. Die partijen zijn daarom buiten de notering gehouden.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden