Nationale Peen Manifestatie

Aangeboden: Nationale Peen Manifestatie

'Echt een middag van, voor en door de peensector'

1 Oktober 2021

De tweede editie van de tweejaarlijkse Nationale Peen Manifestatie wordt dit jaar gehouden op 6 oktober 2021 van 12.30 tot 18.00 uur. Deze keer is het evenement bij WUR-Open teelten (voorheen PPO) in Lelystad. Tijdens de manifestatie laten 20 toonaangevende bedrijven in de sector de belangrijkste ontwikkelingen binnen de peenwereld zien.

Tijdens de manifestatie zijn er op 5,5 hectare onder meer rassendemo's, proefvelden met (groene) gewasbescherming, irrigatie, bemesting en fertigatie te zien. Daarnaast is er ook aandacht voor bewaring, mechanisatie en andere aan de peenteelt gerelateerde zaken.

Groene gewasbeschermingsmiddelen in de praktijk
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen komt steeds meer onder druk te staan en de bemestingsnormen worden krapper. Voor de teler wordt het dan ook steeds lastiger binnen die grenzen passende landbouwkundige afwegingen te maken. Op de Nationale Peen Manifestatie zijn een groot aantal proeven aangelegd met groene gewasbeschermingsmiddelen en andere (biologische) oplossingen, dat geeft de teler een reëel beeld van wat er in de praktijk nu al mogelijk is.

De proefvelden met gewasbeschermingsmiddelen zijn deels opzichzelfstaande demo's die de werking en de effectiviteit van een product laten zien, maar ook combinaties van groene en conventionele middelen in een geïntegreerd teeltsysteem, waarin duidelijk wordt hoe dat in de praktijk uitpakt. Daarnaast zijn er de nodige bemestingsproeven aangelegd. Wat is bijvoorbeeld het effect op de opbrengst als je een deel van de (blad)bemesting vervangt door biostimulanten? Of is er meerwaarde te halen uit fertigatie, het gecombineerd toedienen van water en meststoffen?

Naast de teelttechnische aspecten komen ook andere zaken aan bod, bijvoorbeeld de bewaring. Met de huidige hoge energieprijzen en problemen met kwaliteitsverlies van de afgelopen jaar in gedachten, een interessant onderwerp om de nieuwste inzichten over op te doen.

Voor en door de sector
"Het is een uniek evenement. Het is echt een middag van, voor en door de peensector. Daarin onderscheidt de Nationale Peen Manifestatie zich van andere evenementen", vertelt Joost Litjens namens de organisatie. "De Nationale Peen Manifestatie is een initiatief waarbij we als concurrerende bedrijven samen de schouders eronder hebben gezet om de nieuwe ontwikkelingen in de peensector te laten zien. Er is geen centraal organiserende partij, maar het bestuur wordt gevormd door de deelnemende bedrijven. Dat geeft veel vrijheid in de opzet van het evenement. Na de vorige editie in Nagele hebben we in WUR-Open teelten in Lelystad een partner die het evenement goed kan faciliteren."

Het peenevent is gratis toegankelijk. Parkeren kan bij WUR-Open teelten aan de Edelhertweg 1 in Lelystad. Vanaf het parkeerterrein rijden shuttletrekkers die de bezoekers ophalen en in groepen van 10 worden de bezoekers rondgeleid langs alle deelnemers. Voor en na de rondleiding is er ruim de tijd om te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje. Daarnaast is er met een bezoek aan het evenement ook een punt 'teelt' te halen voor de spuitlicentie.

"We houden ons natuurlijk aan de geldende coronaregels", zegt Litjens. "Aangezien die regelmatig wijzigen kunnen bezoekers het beste de laatste stand van zaken raadplegen op de site van de NationalePeenManifestatie.nl. Aanmelden is vooraf niet nodig. Iedereen uit de peensector is welkom."

De deelnemende bedrijven aan het Nationale Peen Manifestatie zijn: Agrifirm, Agrotheek, BASF, Bayer Crop Science, Bejo, Certis, ENGIE Refrigeration, Profytodsd, Hazera, Koppert Biological Systems, Kramer Start, Lemken, Nunhems, Rijkzwaan, Seminis, Syngenta, Tolsma-Grisnich en Van Iperen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox