Agrifoto

Inside Peen

Kopers hebben de peen voor het uitkiezen

24 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De peenhandel blijft moeizaam lopen. De opbrengsten zijn goed, en daardoor hangt er veel peen boven de markt waar maar weinig vraag naar is. Dat doet het sentiment op de markt en de prijsvorming bepaald geen goed.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het normale werk blijft gewoon doorlopen bij de meeste spoelers. Maar om de zeer goede en grote oogst weg te werken, zou een flinke extra vraag nodig zijn en die blijft tot nu toe uit. Aan de prijzen kan het volgens de handelaren niet liggen, maar de vraag is er gewoon niet. Normaal vallen er wel ergens gaten op een markt waar de handel in kan springen, maar dat is op het moment nauwelijks het geval.

Alleen zeer goede peen is te verkopen
De vroege en zwakkere rassen zijn nauwelijks nog kwijt te raken, zeker als er ook maar het kleinste defectje in gevonden wordt. Verschillende telers hebben inmiddels de knoop doorgehakt en de frees in die percelen gezet of de peen als voer afgezet. Voor de exportgeschikte peen is nog wel wat markt, maar ook hier hebben de afnemers de partijen voor het uitkiezen.

De teler van bewaarpeen zit ondertussen in dubio. Ga ik voor de laatste kilo's en beregen ik bijvoorbeeld nog een keer of is het vooral zaak geen kosten meer te maken? In de komende weken en waarschijnlijk ook de komende maanden verwachten de meeste insiders geen omslag in de situatie op de markt. Als er wat gaat veranderen, lijkt het het meest waarschijnlijk dat dat in de tweede helft van het seizoen gebeurt, in het nieuwe jaar. 

Prijzen stabiliseren
De prijzen voor de peen zijn deze week stabiel gebleven. De DCA Notering voor B-peen staat op €7,50 per 100 kilo. De onderkant van de notering staat op €6 per 100 kilo in dat lijkt in deze fase van het seizoen toch wel de ondergrens voor de goede peen. De DCA Notering voor C-peen is ook gelijk gebleven aan vorige week met €7 per 100 kilo.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden