Shutterstock

Nieuws Trends

Biodynamische landbouw groeit met dubbele cijfers

28 September 2021 - Redactie Boerenbusiness

Het areaal biodynamische landbouw is vorig jaar in Nederland met 11% gegroeid tot 8.730 hectare. Dit blijkt uit de zogeheten Demeter Monitor, die vijf biodynamische organisaties hebben uitgebracht. Het aantal biodynamische bedrijven in ons land is met 7% toegenomen tot 152.

Dit meldt onderwijsinstelling Warmonderhof in Dronten, één van de vijf biodynamische organisaties. De sector heeft het afgelopen jaar volgens deze verklaring kunnen groeien door de aandacht voor gezonde voeding en weerstand, die door de coronapandemie is aangewakkerd. Hierdoor is de totale omzet van verpakte en verwerkte producten onder het Demeter-keurmerk, de internationale standaard voor biodynamische landbouw, in Nederland met 28% gegroeid van tot €3,2 miljoen.

Het aantal handelsbedrijven met een Demeter-licentie nam met 11,5% toe tot 97. Stichting Demeter stelt sinds vorig jaar voorwaarden aan handelsbedrijven die Demeterproducten verkopen, meldt Warmonderhof. Die handelsbedrijven moeten zich verbinden aan de uitgangspunten en de ontwikkeling van Demeter. Ook moeten ze zich inzetten voor eerlijke sociaaleconomische verhoudingen en duurzame ontwikkeling in hun branche.

Strengere voorwaarden
Biodynamische boeren en tuinders voldoen aan strengere voorwaarden dan de biologische, maar hebben daardoor ook altijd een biologisch keurmerk. Zo is minimaal 10% van het areaal ingericht om biodiversiteit te ondersteunen en mag er veel minder stikstof worden bemest (slechts 112 kilo stikstof per hectare), geeft Warmonderhof als voorbeeld. 

Het totale biologische areaal inclusief land in omschakeling, was in 2020 79.664 hectare, blijkt uit de gegevens van Skal. Hiervan wordt 11% door biodynamische boeren bewerkt. Van de totale oppervlakte Nederlandse landbouwgrond in 2020 was 4,4% biologisch of in omschakeling en 0,5% van het totale areaal biodynamisch of in omschakeling daartoe. Van het biologisch areaal in de Flevopolder is 19% biodynamisch.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden