Agrifoto

Inside Aardappelen

Stijgende kosten industrie risico voor aardappelprijs

30 September 2021 - 6 reacties

Op dit moment is er vrijwel geen grondstof in de wereld die niet omhoogschiet en nieuwe hoogterecords aantikt. Wat betekent dit voor de prijsvorming van aardappelen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelverwerkende industrie merkt duidelijk dat de prijzen van belangrijke grondstoffen die nodig zijn voor de productie van frites, flink zijn gestegen. Zo tikt de notering voor palmolie, een belangrijk ingrediënt voor de productie van frites, een record aan.

Verder is de olieprijs flink gestegen en heeft dit impact op het transport van aardappelen en het eindproduct, maar ook op de prijs van folie waarin de frites verpakt wordt. Daarnaast is de prijs van karton inmiddels op recordniveau beland en wordt in de wandelgangen zelfs schaars genoemd.

Tot slot zorgen de hoge containerprijzen ervoor dat de totale kosten voor de productie van frites en transport naar recordprijzen zijn gestegen.

Toch lijkt de afzet van frites hieronder niet te lijden. Uit de meest recente cijfers blijkt dat de afzet van frites wereldwijd ook record op record stapelt en (ongeacht de prijs) de vraag van consumenten naar frites over de hele wereld groot is. Daarbij profiteert Europa ook nog van de goede euro/dollar-verhouding en de aantrekkelijke ligging vlakbij wereldhavens.

Het lijkt erop dat de prijs van voorgebakken product dicht aan het einde van zijn elasticiteit zit, zo geven internationale inkopers van frites aan. De enige manier om de frites nog goed verkoopbaar te houden, is om de prijs daarvan niet verder te laten stijgen.

Fritesbakkers hebben geen invloed op de prijsvorming van wereldgrondstoffen als palmolie en ruwe olie of containerprijzen. Belangrijk lijkt te worden dat de inkoopprijs van aardappelen niet te ver omhoog mag lopen, omdat dat ten koste gaat van de marge op frites en het afzetvolume.

Een lastige opgave is dat de oogst in de EU-4 tegenvalt van bijvoorbeeld Innovator en Agria en er kwaliteitsproblemen zijn in het grootste fritesras Fontane. Kortom: een markt van buigen of barsten. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden