Shutterstock

Inside Aardappelen

Amerikaan eet minder aardappelen in coronajaar

6 Oktober 2021 - Jeannet Pennings

Amerikanen hebben in seizoen 2020/21 minder aardappelen geconsumeerd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een studie van Potatoes USA. Hoe groot was de impact van de coronacrisis op de aardappelverkopen precies?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Brancheorganisatie Potatoes USA voert jaarlijks een verkoop- en gebruiksonderzoek uit. De recente analyse toont aan dat het Amerikaanse aardappelgebruik tussen juli 2020 en juni 2021 met 6% daalde. Dat is een direct gevolg van de afzet aan het foodservicekanaal die met 8% daalde.

De omzet in diepgevroren frites in de foodservicemarkt zakte minder hard, namelijk met 4%. Dat komt doordat de fastfoodsector zich relatief snel herstelde. De verkoop van verse tafelaardappelen kreeg de grootste klap en daalde met 11%, doordat restaurants te lijden hadden onder de coronabeperkingen en later personeelstekorten.

Detailhandelverkoop daalt, maar blijft sterk
De aardappelverkoop via de detailhandel bleef extreem sterk, maar kon de daling in de foodservice niet dekken. De detailhandelsverkoop daalde wel iets ten opzichte van 2019-2020. Het gaat om een daling van minder dan 1%. Die daling geeft een enigszins vertekend beeld, omdat aan het einde van het voorgaande verkoopseizoen een enorme verkooppiek ontstond. Dat was het begin van de coronacrisis die gepaard ging met hamstergedrag.

Vooral de verkoop van diepgevroren en gekoelde aardappelproducten via de detailhandel stegen in het coronajaar sterk (5%). Maar over de hele linie daalde de verkoop van frites met 19%. Minder verkoop via de horeca en meer via de detailhandel betekent minder grote hoeveelheden en meer kleine verpakkingen. Oftewel een daling van het volume.

Import en export stijgen
De lagere consumptie ging gepaard met een krappe aanvoer van eigen bodem. Die werd echter gecompenseerd door een stijging de import met 12%. Ook slaagden de Amerikanen erin om - ondanks de onzekerheden op de internationale markten en logistieke uitdagingen - de aardappelexport met 4% te vergroten. De export van tafelaardappelen steeg met 9%, chips met 10% en diepgevroren frites met 2%. Alleen de export van zetmeel daalde met 4%.

Van alle in de VS geteelde aardappelen in 2020/21 werd 40% gebruikt voor frites en andere diepgevroren producten. Tafelaardappelen hadden een aandeel van 25%. De bestemming chips en zetmeel waren goed voor een aandeel van 23% en 7%. De productie van zetmeel had te lijden onder een krappe aanvoer van grondstoffen en personeelsproblemen in fabrieken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden