PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Inside Peen

Peenprijs zakt verder weg bij gebrek aan vraag

8 Oktober 2021 - Jeannet Pennings

De oogst van de bewaarpeen komt langzaam los. Alles wijst op goede opbrengsten en prima kwaliteit. En dat terwijl handelaren al de grootste moeite hebben om een afzetmarkt te vinden voor het huidige aanbod. Het zet de prijs verder onder druk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het blijft ijzingwekkend stil op de peenmarkt. Het ontbreekt volledig aan stemming door een gebrek aan vraag en meer dan voldoende aanbod. Ook week 40 brengt weinig verandering in de situatie. "Er moet iets geks gebeuren om de peenmarkt in beweging te krijgen", zegt een handelaar.

Daarmee doelt hij op weersomstandigheden die de opbrengst en kwaliteit van de peen aantasten. Maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. Afgelopen weken is er de benodigde hoeveelheid water gevallen, waardoor de seinen op groen staan om de peen voor de bewaring te rooien. En alles wijst op een goede oogst.

Het wordt volgens handelaren een uitdaging om een baasje te vinden voor de vrije peen die niet op voorhand op contract is verkocht. De meeste handel die nu plaatsvindt, betreft peen die naar verwerking en supermarkten gaat. Het gaat om zowel Europese als overzeese bestemmingen.

Prijzen lopen uiteen
De prijzen die daarbij worden genoemd, lopen uiteen. De meeste handelaren verkopen hun peen (goede, exportkwaliteit) voor bedragen rond de €7 per 100 kilo. Maar handelaren melden ook dat partijen van de hand gaan voor slechts €2 per 100 kilo. Uit de inbreng valt voor deze week uiteindelijk een DCA Notering voor B-peen op te maken van €6 tot €8 per 100 kilo, gemiddeld €0,50 lager dan vorige week. Voor C-peen valt deze week geen notering samen te stellen.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox