Agrifoto

Inside Peen

Vraag en aanbod peen is compleet uit balans

15 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De peen oogst vordert gestaag en over het algemeen onder goede omstandigheden. Een bestemming vinden voor de peen is alleen lastig. Er zit een een groot verschil tussen het grote aanbod en de beperkte vraag naar peen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Peen waar geen koper voor is blijft boven de markt hangen. Dat is eigenlijk al sinds vlak na de overschakeling op de nieuwe peen het geval. Rooien is door verschillende telers uitgesteld, terwijl ondertussen de kilo's erbij groeiden. Dat zou geen probleem hoeven zijn als de vraag aantrekt. Alleen dat blijft tot nu toe uit. Afrika is wel aan de markt maar niet voor grote hoeveelheden en landen in Oost-Europa zoals Polen en Tsjechië hebben ruim voldoende eigen peen.

Relatie
Dat de stemming op de markt wat bedrukt is, is volgens verschillende handelaren overigens niet vreemds. Rond deze tijd is er meestal vrij veel aanbod van af land peen. Gezien de mooi jonge peen op veel percelen lijkt het wel een lang af land-seizoen te worden, mits de vorst niet vroeg invalt. Telers die af land willen leveren hebben op het moment wel een flinke kluif aan het vinden van een koper. Investeren door de teler in een goede relatie met een (vaste) afnemer betaalt zich in een jaar als dit dubbel en dwars terug, aldus een van de handelaren.

Stapje terug
De prijzen van peen staan wat onder druk. De DCA Notering voor B-peen komt deze uit op €6,50 per 100 kilo. Dat is €0,50 lager dan vorige week. Vooral de bovenkant van de notering doet een stapje omlaag, meer dan €7 wordt er niet meer betaald. De DCA Notering van C-peen staat op €6 per 100 kilo. De range loopt van €5 tot €7 maar wel met de opmerking dat er maar weinig handel is.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden