Eigen foto

Interview Guus Loman

'Eén druk op de knop en je weet wat er speelt'

17 November 2021

Guus Loman (64) maakt al vier jaar lang trouw gebruik van het Akkerbouw Pro abonnement. Hij vindt het voor zijn bedrijf belangrijk om de marktontwikkelingen in de gaten te houden. 

Zijn vader kreeg in 1956 een boerderij in de Flevopolder toegewezen, waar Loman een jaar later werd geboren. Hij wist al vanaf zijn vijfde dat hij boer wilde worden; iets anders interesseerde hem niet. Voor zijn broer Henri Loman (60) gold hetzelfde. Henri nam de ouderlijke boerderij over en Guus die van zijn schoonouders. Inmiddels zitten ze al bijna veertig jaar samen in een maatschap.

Wat voor bedrijf hebben jullie?
"Op dit moment hebben we 30 hectare pootgoed - wat mijn grootste hobby is - 11 hectare uien en nog 11 hectare graan. De zestig à zeventig koeien hebben we de laatste jaren een beetje losgelaten door lichamelijke omstandigheden en zijn op het moment drie jaar uit ons bedrijf. Het jongvee stond in die tijd op dit bedrijf en voor ze gingen kalveren, gingen ze naar het bedrijf van mijn broer toe. Ik was eigenlijk meer een veeboer, maar in de loop der jaren heb ik me toch in de aardappels gespecialiseerd. De breedte van het platform van Boerenbusiness sluit mooi aan op de verschillende activiteiten."

"Ik hou het bedrijf draaiende samen met mijn broer Henri en we hebben hiernaast nog één of twee losse krachten die inspringen met sorteren en rooien. We doen in de winter alles zelf met de aardappels, behalve het opzakken in big bags. We poten, we frezen, we selecteren en in de bewaring doen we ook alles zelf, maar het rooien en spuiten laten we aan een loonwerker over. De loonwerkers hebben de allerbeste machines en een chauffeur, dat gaat perfect. Ook is de man van de gewasbescherming erg belangrijk voor mijn bedrijf. Ik zeg altijd met een grap tegen hem: 'In de zomer zijn de producten van jou en na de oogst zijn ze van ons'."

Hoe vaak zit je op de site van Boerenbusiness?
"Ik kijk dagelijks wel één of twee keer op de website. Even snel en gemakkelijk een klik op de computer of telefoon, binnen of buiten, het kan allemaal. Ik vind het leuk en interessant om alles bij te houden, voornamelijk de aardappels en de uien. Echter zou in mijn ogen de markt van de pootgoedaardappelen een mooie aanvulling kunnen zijn op de sitecontent van Boerenbusiness. Ik werp altijd een blik op de voorpagina, voor een overzicht van het nieuws dat speelt in de sector. Verder vind ik de vrije handel een belangrijk punt binnen het bedrijf. Ik wil eigenlijk wel twee, drie keer per dag weten wat de uien doen. Het is natuurlijk het mooiste om ze zo duur mogelijk te verkopen, maar dan moet je wel de markt kennen. Eigenlijk kan ik wel concluderen dat ik van het vrije boeren ben, ik heb de spanning nodig om op te blijven letten." 

Waarin blinken jullie uit?
"Ik wil me onderscheiden op het gebied van de kwaliteit van mijn pootgoed en het gebruiken van nieuwe dingen die op de markt verschijnen. Het pootgoed wil ik zo hoog mogelijk klasseren en ik probeer er bij de nieuwe snufjes zo snel mogelijk bij te zijn. Nu heb ik bijvoorbeeld weer een nieuw middeltje, Aloë Leaf, en ook was ik elf jaar geleden één van de eerste met een ethyleenbewaring. Boerenbusiness is hierbij een waardevolle bron; één druk op de knop en je hebt een heel overzicht van wat er speelt in de sector. Ik word daar wel wijzer van!" 

Hoe kijk je naar de toekomst?
"De toekomst is lastig te bepalen… Ik weet eigenlijk nog niet voor hoelang ik hier nog zit. Ik heb op het moment namelijk geen opvolging. In principe blijven we natuurlijk nog gewoon doorgaan, zolang ik het spelletje leuk blijf vinden en de gezondheid het toelaat. Dit beroep is toch ook gewoon het mooiste wat er is?!"

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden