Agrifoto

Inside Peen

Kwaliteit van peen bepaalt of er wel of geen koper is

22 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Ruim aanbod van kwalitatief goede peen, dat is de best omschrijving van de markt. Dat zorgt ervoor dat telers die willen verkopen hun best doen een handelaar bij de peen te krijgen. Kopers aan de andere kant zijn kritisch en hebben voornamelijk belangstelling voor de beste partijen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de kwaliteit van de peen zijn de handelaren en verwerkers over het algemeen goed te spreken. "Het is wel leuk werken zo, je spoelt weer eens echt kilo's uit een kist", aldus een van de spoelers.

De goede peen (kwaliteit en opbrengst) zorgt voor een andere dynamiek dan we de laatste jaren gewend waren. Mooie peen is er zat en kopers hebben de partijen voor het uitkiezen. De prijzen zijn daardoor matig. Spoelers durven door de relatief lage prijzen en goede kwaliteit een ruime werkvoorraad aan te houden. Een flinke bui, zoals er afgelopen weken diverse zijn gevallen waardoor telers tijdelijk niet kunnen rooien, resulteerde niet of nauwelijks voor extra beweging op de markt.

Dure bewaring
Wat toch ook wel een kleine rol speelt op de peenmarkt zijn de hoge elektriciteitsprijzen. Door de gemiddeld hoge opbrengsten is het aanbod van plaatsen in koelhuizen al niet overdreven ruim. De meeste telers hebben ruim van tevoren de kisten vastgelegd. Voor de eigenaren van de koeling valt de hogere energieprijs daardoor moeilijk door te berekenen. Maar telers die nu nog bewaarruimte zoeken, worden geconfronteerd met koelhuizen die enkele tientjes tot circa €50 extra bewaarvergoeding vragen. Verschillende telers in deze situatie vragen zich dan ook af wat verstandig is: nu verkopen en een klein verlies nemen of extra kosten maken in de hoop dat later in het seizoen de prijzen oplopen.

Stabiele prijzen
De prijzen zijn deze week stabiel gebleven. De DCA-notering voor de B-peen staat op €6,50 per 100 kilo. De bovenkant van de notering zit op €7, incidenteel is er voor uitstekende kwaliteit peen €8 per 100 kilo betaald voor in de bewaring. De onderkant van de notering voor goede peen staat op €6 per 100 kilo. De net iets minder goede peen zit op €5 per 100 kilo. Voor de C-peen blijft de DCA-notering op €6 per 100 kilo staan bij een bandbreedte tussen de €5 en €7.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden