Agrifoto

Inside Aardappelen

Wat is de oorzaak van kleinere aardappeloogst?

28 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 7 reacties

De bruto opbrengst van consumptieaardappelen valt dit jaar lager uit dan vorig jaar. De blijkt uit de vandaag (donderdag 28 oktober) gepubliceerde oogstraming van het CBS. Hoeveel lager valt de oogst uit en komt dat door het kleinere areaal of vallen de opbrengsten ook lager uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelopbrengst wordt dit jaar geschat op 3,5 miljoen ton door het CBS. Dat is bijna 5% lager dan vorig jaar. Het areaal consumptieaardappelen bedroeg dit jaar 71.400 hectare, een krimp van 7% ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde opbrengst van de consumptieaardappelen komt daarmee op 49 ton per hectare. De hectareopbrengst komt daarmee net boven het vijfjarig gemiddelde dat op 47 ton per hectare staat, maar is vrijwel gelijk aan vorig seizoen toen er gemiddeld 48,6 ton per hectare werd gerooid.

Voorlopige gegevens
Bij de vandaag door het CBS gepubliceerde cijfers moet wel de opmerking gemaakt worden dat het om voorlopige opbrengsten gaat. De totalen kunnen nog hoger of lager uitvallen, bijvoorbeeld doordat een deel van de aardappelen die nog in de grond zitten niet gerooid kunnen worden. En hoewel de oogst hier al ver gevorderd is, moeten de aardappelen wel in de schuur komen, en dat gaat niet vanzelf op het moment.

Vergelijkbaar met 2013
Als we de oogst van 2021 met een ander jaar vergelijken dan komt 2013 voor zowel areaal als opbrengst heel dicht in de buurt. Vergelijken we het prijsverloop van de termijnmarktnotering tussen die twee jaren, dan valt ook enige gelijkenis op. Maar er is één belangrijk verschil: de verwerkende industrie heeft in acht jaar niet stil gezeten en de verwerkingscapaciteit is in die jaren flink uitgebreid.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden