Agrifoto

Inside Peen

Goede peen genoeg, nu nog kopers vinden

29 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in peen blijft stroef lopen. Ruim aanbod blijft de telers parten spelen. Aan de kwaliteit en de prijs ligt het niet maar de (export) vraag is er niet om de grote hoeveelheid peen weg te werken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grote knelpunt op de markt is dat er te weinig weg gaat. De vroege(re) rassen hadden ook vroeg weg moeten zijn, maar zijn in plaats daarvan boven de markt blijven hangen. Naarmate de kwaliteit achteruit loopt, drukt dat de stemming. Telers willen op een gegeven moment wel heel graag verkopen.

Matige peen (de vroege die te lang staan) is praktisch niet te verkopen. De koelhuizen raken vol en verschillende telers die - achteraf bezien - te weinig kisten hebben gehuurd vanwege de hoge opbrengsten, willen liever nu verkopen dan dure extra koelruimte ruimte huren. Dat maakt dat handelaren en spoelers ruim de keus hebben. Wat niet past laten ze makkelijk links liggen. En in de handel wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen peen die bedoeld is om direct te verwerken of gekocht is om te bewaren voor later in het seizoen.

Wat betekent dat voor de prijzen?
De DCA Notering voor B-peen staat deze week op €6,50 per 100 kilo en is daarmee gelijk aan vorige week. De prijsband is wel breder geworden en ligt tussen de €5 en €8 per 100 kilo, met incidentele uitschieters zowel naar boven als naar beneden. Voor zeer goede bewaarpeen zit er soms nog een plusje in, terwijl aan de onderkant van de klasse 1 sommige telers wel heel graag willen verkopen. De DCA Notering voor C-peen blijft eveneens gelijk aan vorige week met €6 per 100 kilo. De range ligt tussen de €5 en €7 per 100 kilo en ook hier geldt veel aanbod.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden