Agrifoto

Inside Peen

Veel aanbod van peen, maar de vraag groeit niet

5 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het wil maar niet vlotten met de peen handel. Deze week lijkt het volgens verschillende handelaren zelfs nog wat moeizamer te lopen dan de laatste paar weken. Extra vraag was er nauwelijks terwijl er haast nog meer aanbod was door telers die druk aan het rooien zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Telers en handelaren zijn daarbij wel heel kritisch op wat ze in de koeling rijden. Bij ook maar het kleinste mankementje twijfelen ze en laten de peen nog maar even staan en proberen er een andere bestemming voor te vinden.

Te warm voor het mooie
De relatief hoge buitentemperaturen van de laatste weken zijn ongunstig voor de oogst van de bewaarpeen. De peen bij lagere temperaturen rooien (ergens tussen de 0 en 10 graden) zorgt voor minder kwaliteitsverlies in het begin van de bewaarperiode. Dat is echter niet het grootste probleem. Kouder rooien vergt ook minder energie voor het terug koelen. Dat is door de hoge energieprijzen ook niet onbelangrijk in de afweging wanneer te rooien. Maar lang wachten met rooien is ook weer niet zonder risico voor de boer. Hoe later in het seizoen, hoe groter de kans op structuurschade van het land tijdens de oogst. Hoe groter ook het risico dat de peen niet geoogst kan worden door bijvoorbeeld vroeg invallende vorst of een onberijdbaar perceel door nattigheid.

Prijs onder druk
De prijzen komen door groot aanbod en achterblijvende vraag nog verder onder druk te staan. De DCA Notering voor B-peen staat op €6 per 100 kilo. Dat is een €0,50 lager dan vorige week. De range ligt tussen de €5 en €7 per 100 kilo, maar met een incidentele uitschieter naar beneden. C-peen noteert eveneens €0,50 lager en komt uit op €5,50 per 100 kilo. De bandbreedte ligt tussen de €4 en €7 per 100 kilo waarbij de meeste peen tegen de onderkant van de notering wordt verhandeld.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden