BASF

Aangeboden door BASF

'Ook met weinig rhizoctonia brengt Allstar voordeel'

17 November 2021

De resultaten op het belangrijkste BASF-proefveld met Allstar bevestigen de positieve uitkomsten van eerdere seizoenen. Maar de voordelen van het fungicide gaan verder dan het bestrijden van rhizoctonia.

"Eigenlijk waren de resultaten beter dan de voorgaande jaren, maar het werd een beetje vertekend door het seizoen", vertelt Bert Westhoff tijdens een kijkdag in Dronten voor de gewasbeschermingshandel. "Er was immers een hoge ziektedruk doordat veel pootgoed lang in de grond bleef zitten na het poten. Daarom houden we het er maar op dat de resultaten in 2021 net zo goed waren als het gemiddelde van de voorgaande jaren." Daarmee doelt hij op de 2 ton hogere bruto-opbrengst en 3 ton meer netto na aftrek van matig en zwaar aangetaste knollen. Omdat de resultaten van 2021 zijn vastgesteld op rhizoctonia-gevoelig land, vroeg een van de aanwezige adviseurs zich af hoe zinvol het is om Allstar ook op zwaarder land te gebruiken. Westhoff wees hem erop dat de hogere bruto-opbrengst ook wordt gehaald op land met lager rhizoctonia-risico. Daar heeft het middel in voorgaande jaren ook in proeven gelegen. "En ook de 8% meer knollen in de maat, de gelijkmatiger opkomst en de zachtheid op de knol zijn voordelen die altijd gelden. Bij alle proeven die we de afgelopen jaren hebben gedaan scoort Allstar in acht van de tien gevallen het best."

Terugblik op de proefresultaten van fungicide Allstar 2021.

Marktaandeel blijft stijgen
De technisch productadviseur van BASF ziet dat steeds meer pootgoedtelers de afgelopen jaren zijn overgestapt op Allstar voor de rhizoctonia-bestrijding. "Onze marktpositie verbetert nog jaarlijks", bevestigt Westhoff. Naast de gunstige opbrengstcijfers ligt dat volgens hem ook aan de praktische voordelen van het middel. "De telers zijn positief over het gebruiksgemak van Allstar. Je hebt er lekker weinig van nodig, het is goed mengbaar en geeft geen verstoppingen, ook niet als de machine een poos heeft stilgestaan. En in veel gevallen zien we dat Allstar geen vertraging geeft bij het verteren van de moederknollen. Dat soort zaken spreekt de telers aan. Wij horen uit de praktijk geen klachten."

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox