Agrifoto

Inside Peen

Wegvallen Senegal drukt stemming op peenmarkt

19 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Er wil maar geen lucht komen op de peenmarkt. De vraag blijft achter op het aanbod en dit lijkt op korte termijn ook niet verbeteren. Sterker nog Senegal valt weg en er is geen zicht op een andere markt die vraagt om extra peen om dat te compenseren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Senegal gooit dit jaar de grenzen eerder dicht. Normaal kunnen exporteurs tot half december terecht in het land, maar nu moet daar de laatste peen begin december al op de kade staan. Dat betekent dat rond dit moment de laatste peen voor deze bestemming gespoeld en klaargemaakt wordt om op tijd aan te komen. Op zich is Senegal geen heel grote speler op de Nederlandse markt, maar in een toch al overvolle markt drukt elke bestemming die wegvalt de stemming. Dat is nu dus het geval met de tientallen containers die naar schatting wekelijks naar Senegal gaan.

Realiteitscheck
Boeren en spoelers zitten ondertussen in het zelfde schuitje. Er worden weinig transacties gedaan en beide zijn min of meer gedwongen zaken onder kostprijs te doen als ze handel los willen krijgen. Slechte prijzen komen vaker voor, zeker rond deze tijd volgens verschillende handelaren. "Afgelopen lente en zomer leken sommigen te denk dat de bomen tot in de hemel groeien. Nu worden we weer even met beide benen op de grond gezet", aldus één van de handelaren.

De DCA Notering voor B-peen komt deze week uit op gemiddeld €5,50 per 100 kilo. Dat is €0,50 lager dan vorige week. De prijsband ligt tussen de €4 en €7 waarbij het overgrote deel van de peen wordt verhandeld op de onderkant van de notering. Ook de DCA Notering van C-peen is met €0,50 gezakt en komt uit op €4,50 per 100 kilo.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden