Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Prestatieprijs Avebe moet iets inleveren

23 November 2021 - Niels van der Boom - 2 reacties

Zetmeelaardappelverwerker Royal Avebe realiseerde over boekjaar 2020-2021 een prestatieprijs van €93,30 per ton. Dat maakt de coöperatie 23 november bekend. Het resultaat ligt €2,85 onder de prijs van het vorig seizoen. Volgens Avebe is dat te wijten aan druk op de zetmeelmarkt door een betere oogst in heel Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prestatieprijs is een samenvoeging van het coöperatief resultaat en het aardappelgeld. Die eerste post komt op €9,2 miljoen uit. De prestatieprijs dient als financiële indicator voor de coöperatie. Dit bedrag wordt niet fysiek uitgekeerd aan ledentelers. Zij ontvangen de campagneprijs waarin rekening wordt gehouden met de aardappelkwaliteit.

Meer aardappelen, meer zetmeel
Volgens de aardappelverwerker is het lagere resultaat terug te leiden naar druk op de prijzen van natief zetmeel. Daarnaast stijgen de kosten door de coronacrisis, zo meldt het. In de voorbije twee seizoenen werden relatief hoge prestatieprijzen gepresenteerd. Vooral omdat sprake was van krapte in de markt door droogte en als gevolg een hoge zetmeelprijs. Teeltjaar 2020 verliep beter dan de twee jaren ervoor waardoor de opbrengsten beter waren. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. Daarnaast breidde het areaal zetmeelaardappelen zich uit. Dit zorgde voor een lagere prijs voor natief zetmeel.

In 2018-19 behaalde Avebe een prestatieprijs van €96,63 per ton. In seizoen 2019-20 was dat €96,15. Het coöperatief resultaat ligt over seizoen 2020-21 flink hoger. Die is gestegen van €5,2 en €8,7 naar €9,2 miljoen. Tijdens de droge jaren putte Avebe uit het coöperatief resultaat om het aardappelgeld aan te vullen, waar normaal maximaal 40% wordt uitgekeerd.

Investering in eiwit
De lange termijn strategie van de verwerker heeft naar eigen zeggen voor meer toegevoegde waarde gezorgd. In plaats van bulkproduct worden zoveel mogelijk innovatieve producten geproduceerd. Omdat de vraag naar plantaardig eiwit stijgt is er ook meer vraag naar aardappelzetmelen en eiwit. De capaciteit om plantaardig eiwit te winnen heeft Avebe flink vergroot de laatste jaren. Ook in 2020-21 is flink geïnvesteerd. Deze investering werd eerder nog uitgesteld vanwege het coronavirus.

Op verschillende manieren is Avebe geraakt door de coronacrisis. Zo was transport een issue en zijn minder containers beschikbaar. Daarnaast is er de gezondheid van medewerkers en meer besmettingen. Inmiddels zijn de kosten voor energie, grondstoffen, verpakkingsmaterialen en transport allemaal flink gestegen voor de koninklijke onderneming.

Prestatieprijs nog steeds op koers
"Ook telers hebben met forse kostenstijgingen voor de aardappelteelt te maken", zegt bestuursvoorzitter David Fousert. "Het is noodzakelijk de prestatieprijs continu te verhogen. Dit doen we via onze strategie om hoogwaardige producten te produceren. We liggen nog steeds op koers om onze strategische doelen te halen, waaronder een prestatieprijs van €100 in boekjaar 2024-25. Dit ondanks de impact van de coronacrisis en de marktomstandigheden."

Fousert nam in mei van dit jaar het stokje over van Bert Jansen, die 13 jaar bestuursvoorzitter was. Fousert is afkomstig van voerconcern ForFarmers en werkte daarvoor lange tijd bij Cargill.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden