Agrifoto

Inside Peen

Telers en spoelers houden zich koest op de peenmarkt

26 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming in de peenmarkt blijft stabiel. Het is duwen en trekken op de om handel los te krijgen. Aanbod is er zat maar de vraag om die peen af te zetten is onvoldoende. Dat probleem speelt niet alleen in Nederland maar in vrijwel heel Europa. Komt daar verandering in?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veruit het grootste deel van de bewaarpeen is inmiddels gerooid, maar naar schatting staat er nog een paar honderd hectare peen in het land. Deels gaat het om percelen die niet meer in de koeling pasten, maar er zijn ook percelen waarvan het eigenlijk de bedoeling was al eerder in het af land-seizoen te verkopen. Een koper vinden voor die peen valt niet mee. 'Weggeven kan altijd nog', lijkt de heersende gedachte onder een deel van de telers en als het weer een beetje meewerkt, kun je in december nog goed peen rooien. Zij nemen de gok dat de komende weken de vraag toch nog iets aantrekt.

Wensdenken
De wens is de vader van de gedachte, maar het is ook weer niet helemaal uit de lucht gegrepen. Mocht binnenkort de echte winterkou invallen, bijvoorbeeld in landen als Polen, Hongarije of Tsjechië - wat de komende week nog niet in de weerspelling zit - zou de vraag uit Oost-Europa aan kunnen trekken. Hoewel het zeker niet gezegd is dat dit gebeurt, zou het met een beetje geluk richting het einde van het af land-seizoen nog wat lucht op de markt kunnen geven.

De DCA Notering voor B-peen komt deze week uit op gemiddeld €5,50 per 100 kilo en is daarmee gelijk aan vorige week. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat er niet veel handel is en dat veruit het grootste deel van de handel op €4 tot €5 gedaan wordt. De DCA Notering voor C-peen is eveneens gelijk gebleven aan vorige week op €4,50 per 100 kilo. De prijsband loopt van €4 tot €5 per 100 kilo.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden