Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelprijzen blijven voorzichtig in de lift

3 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het vertrouwen keert stilaan weer een beetje terug op de aardappelmarkt. Zowel de fysieke noteringen als de termijnmarkt doen een stapje omhoog. Dat wil overigens niet zeggen dat de ontwikkelingen rondom corona geen invloed hebben op de aardappelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de levering op de korte termijn is er een goede vraag naar aardappelen. Dat blijkt onder andere uit de PotatoNL-notering, waar afhankelijk van de categorie de prijzen gelijk zijn gebleven of zijn gestegen. Opvallend is wel de grote bandbreedte in categorie 1 fritesgeschikt, die loopt van €13 tot €20 per 100 kilo. In de andere klassen zijn de verschillen tussen boven- en onderkant veel kleiner.

Kijken we naar de cash settlement dan valt op dat Nederland uit de pas loopt in vergelijking met de andere EU-4 landen. De Nederlandse inbreng is al het hele seizoen fors hoger vergeleken met België, Duitsland en Frankrijk en dat verschil is de laatste weken zelfs nog wat gegroeid. De gemiddelde CS prijs staat deze week op €14,70 per 100 kilo en de Nederlandse inbreng zit daar met €17,10 fors boven.

Ook op de termijnmarkt zit de prijs in de lift. Vorige week vrijdag 26 november sloot de koers op €18 per 100 kilo. Deze is inmiddels gestegen naar €19,50 gisteren (donderdag 2 december). De goede vraag op de fysieke markt lijkt daarmee over te slaan op de termijnmarkt. Dat is toch wel opmerkelijk, want vaak is het net andersom. Dat de termijnmarkt niet verder oploopt, hangt hoogst waarschijnlijk samen met de onduidelijkheid rondom de omikronvariant. Onzekerheid is doorgaans iets waar markten niet van houden, zoals we de afgelopen weken hebben kunnen zien.

Fritesafzet blijft goed
In Noordwest-Europa loopt de vraag wat terug, maar op de wereldmarkt is de frites goed kwijt te raken. Nu de afzet van frites volgens verschillende bronnen vrij goed blijft lopen, neemt het vertrouwen voor de korte termijn weer toe. Maar corona blijft als een zwaard van Damocles boven de markt hangen. Landen als Duitsland en Oostenrijk overwegen, of hebben al, een vaccinatieplicht. De hoop is dat het openbare leven daardoor enigszins door kan blijven gaan. Afgelopen jaar hebben we gezien dat na de feestdagen extra maatregelen nodig waren om de situatie weer onder controle te krijgen. Het is afwachten of dat scenario herhaald zal worden of dat de beleidsmakers hun lessen hebben geleerd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden