Agrifoto

Inside Uien

Af land-uienpool PPA ruim boven beursprijs

6 December 2021 - Niels van der Boom

Uienafnemer PPA heeft de resultaten van hun af land pools voor gele en rode zaaiuien bekend gemaakt. Die komen flink boven de gemiddelde beursnotering uit in de af land periode. Dit ondanks een prijsopleving die in de vrije markt merkbaar was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PPA betaalt voor gele zaaiuien een prijs uit van €8,24 per 100 kilo. Dat is minder dan het resultaat van €11 vorig seizoen, maar wel €1,68 boven de gemiddelde beursprijs in de af land-periode. Het resultaat van de pool voor rode uien komt op €15,48 per 100 kilo uit. Dit is het tweede jaar dat PPA een af land-pool voor de rode uien heeft. Vorig seizoen kwam het resultaat op €12,37.

Uitdagende markt
Het bedrijf spreekt over een uitdagende markt. Door een groter areaal was meer product op de markt beschikbaar en de kwaliteit vormde een uitdaging. Het plantuienseizoen sleepte lange tijd door en dat had ook gevolgen voor het zaaiuienseizoen. Vooral de verwerkende industrie draaide langer op plantuien door.

Aan het einde van het af land-seizoen klommen de beursprijzen op tot een niveau van zo'n €10. Nog geen denderende prijs, maar enkele euro's beter dan de €6,50 aan de start. Deze stijging kwam grotendeels door de kwaliteitsissues. Meeldauw, bladvlekkenzieken, maar ook dun loof. Onder die druk zijn ook af land-partijen binnengereden om later alsnog te verkopen. Toen deze opgeslagen partijen waren verkocht ontstond meer lucht voor de laatste af land-partijen.

Zoeken naar uitbreiding
Ondanks de kwaliteitsissues spreekt PPA van een overwegend laag tarrapercentage. Voor komend seizoen zoekt het bedrijf uitbreiding in beide pools. Zowel onder bestaande als nieuwe deelnemers. Een groter areaal van plus 10% mag dan invloed op de markt hebben uitgeoefend, het bedrijf ziet dat blijkbaar niet als grote bedreiging. Daarbij komt dat het grootste volume uien in de eerste helft van het exportseizoen wordt uitgevoerd en dus ook dan de tonnen vereist zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden