Agrifoto

Analyse Peen

Gaat er wat schuiven in de peenhandel?

17 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Heel voorzichtig komt er richting het einde van het jaar toch een beetje beweging op de peenmarkt. Druk is het zeker niet, maar verschillende spoelers melden dat er toch wat meer wordt geïnformeerd door kopers vanuit Oost-Europa. Hoewel daar niet direct handel uit voortkomt, zorgt het in elk geval voor een beetje stemming op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar peen blijft stabiel of trekt zelfs wat aan bij verschillende handelaren en spoelers. Deels zit dat in de tijd van het jaar. Zo voor de feestdagen wordt er nog wat extra gedaan om lucht te creëren, zodat tijdens de kerstvakantie een tandje terug geschakeld kan worden.

Wat op het moment op de achtergrond ook meespeelt is het voorspelde koudere weer in Oost-Europa. Dat geeft op het moment wat extra druk op de lokale markt door extra aanbod van af land-peen. Boeren willen er gauw vanaf voordat de peen mogelijk kapot vriest. Voor de Nederlandse exporteurs biedt dat kansen voor over een paar weken. Hoe meer daar nu op een holletje wordt gerooid of wordt gemorst, hoe later er aangevuld moet worden met bijvoorbeeld Nederlandse peen.

Scherpe prijs maar soepele handel
Hoewel er meer wordt geïnformeerd naar peen klagen handelaren dat het 'helaas allemaal wel tegen scherpe prijzen moet'. Een voordeel van het huidige prijsniveau - voor zover je althans van een voordeel kunt spreken - is dat buitenlandse afnemers veel minder dan de laatste paar jaar zoeken naar de landen met de goedkopere peen. Daarbij is de kwaliteit van de Nederlandse peen goed en er is weinig gezeur achteraf, dat maakt het zaken doen toch net iets makkelijker volgens een insider. 

De DCA Notering voor B-peen blijft gelijk aan vorige week op €5 per 100 kilo. De bovenkant van de notering zit op €6 per 100 kilo, maar de meeste handel wordt tussen de €4 en €5 gedaan. De DCA Notering voor C-peen is eveneens gelijk gebleven aan vorige week en staat op €4,50 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden