Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Lamb Weston verwacht dat fritesafzet blijft groeien

6 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

De vraag naar frites is goed en daar weet aardappelverwerker Lamb Weston van te profiteren. De netto-omzet oversteeg in het tweede kwartaal van het gebroken fiscale boekjaar ruimschoots de verwachtingen. Dat maakte het bedrijf donderdag 6 januari bekend. In een vooruitblik op de tweede helft verwacht het dat de netto-omzet boven de langjarige doelstelling blijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De netto-omzet komt over het tweede kwartaal uit op $1.007 miljoen. Dat is een groei van 12%, ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De brutomarge (Ebitda) is daarentegen wel met 15% geslonken, in vergelijking tot het tweede kwartaal van afgelopen jaar en komt uit op $181 miljoen. De nettowinst daalde met 66% naar $33 miljoen.

Goede vooruitzichten
"We zijn blij met de financiële en operationele vooruitgang, gezien we door een moeilijke, volatiele macro-omgeving navigeren die wordt bepaald door kosteninflatie, verstoringen in de toeleveringsketen en uitdagingen op het gebied van productie (als gevolg van een krappe arbeidsmarkt)", aldus CEO Tom Werner in de toelichting op de cijfers. De omzetgroei is een gevolg van de goede vraag vanuit restaurant- en foodservicekanalen in Noord-Amerika. "De prijsacties, tezamen met andere strategische acties om de kosten te compenseren en de doorstroom in onze fabrieken te verbeteren, hebben geleid tot positieve brutomargewinsten."

Volgens Werner ligt Lamb Weston op schema om de doelstellingen voor het financiële jaar in te lossen. De topman waarschuwt wel dat het scherp moet blijven op efficiëntie in het rendement van productielocaties. "We voorzien hogere kosten voor aardappelen door een exceptioneel slechte oogst in de Amerikaanse 'Pacific Northwest'. We houden vertrouwen in een wereldwijd op de lange termijn aanhoudend sterke vraag naar diepgevroren aardappelproducten."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox