Agrifoto

Analyse Peen

Grote verschillen in stroeve peenmarkt

7 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Het gaat niet van een leien dakje op de markt voor peen. Een ruim aanbod is wat de markt tekent. Voor zowel teler, spoeler als commissionair is het zoeken naar afzetmogelijkheden. De knoppen waar aangedraaid kan worden om de handel aan te slingeren, zijn alleen beperkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grote aanbod van goede peen in Europa speelt de handel dit seizoen parten en dat verandert nog niet. Het lange aanbod van af land peen helpt daar niet bij. Ook nu wordt in het zuidwesten nog redelijke peen gerooid. Verwerkers hebben ondertussen moeite om de overstap naar peen uit de bewaring te maken. Telers willen zo vroeg in het bewaarseizoen namelijk nog niet onder de kostprijs zakken. 

Tegelijkertijd hebben de spoelers moeite om bij de gewenste prijzen voor peen kostendekkend te draaien. Het gevolg is dat de markt voor peen min of meer op slot zit. De prijzen voor gespoelde peen moeten, volgens diverse insiders, omhoog om de markt weer vlot te trekken.

Prijzen gaan alle kanten op
Een reële marktweergave is ook deze week weer lastig te geven. Grof gezegd lopen de prijzen uiteen van €4 tot €12 per 100 kilo. Deze bandbreedte komt doordat 'af land' en 'bewaring' door elkaar lopen. Omdat de kwaliteit van af land peen nogal varieert, is besloten de DCA-notering Peen deze week te baseren op de beperkte handel in peen uit de bewaring.

De notering voor B-peen komt deze week uit op €10 per 100 kilo, bij een prijsrange van €8 tot €12 per 100 kilo. Voor C-peen ligt de gemiddelde prijs op €9 per 100 kilo. Voor goede af land peen, als die te krijgen is, liggen de prijzen tussen de €4 tot €8 per 100 kilo. De DCA-notering zet daarmee een flinke stap ten opzichte van vorige week. Dat verschil komt alleen niet door een omslag in de markt, maar door de keuze om peen uit bewaring leidend te laten zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden