Wilhelm Dürr/Südzucker

Analyse Suiker

Goede prognoses temperen prijsstijging in suiker

20 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De Verenigde Staten, Nederland, India en Rusland. Allemaal hebben ze deze week positieve cijfers over de suikermarkt naar buiten gebracht. Die positieve verwachtingen en resultaten temperen de huidige prijsstijging in suiker, veroorzaakt door de hoge notering van Brent-olie, iets. De Chinese productiedaling is nog wel een punt van zorg.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cosun Beet Company heeft de bietencampagne van 2021 afgesloten. Met een gemiddelde van ruim 56.000 ton bieten per dag was het een goede campagne. "Het is de eerste keer dat de gemiddelde verwerkingscapaciteit boven de 56.000 ton is uitgekomen", schrijft de organisatie. Landelijk is de wortelopbrengst uitgekomen op 82,2 ton per hectare, met 16,7% suiker. Daarmee ligt het suikergehalte 0,6% boven het niveau van vorig seizoen. De winbaarheid bedraagt gemiddeld 90,7 en het tarrapercentage komt uit op 10,7%. Wordt gekeken naar de zaadbestellingen, dan stijgt het areaal suikerbieten komende campagne met 1,5% naar zo'n 84.000 hectare.

Ook groei in buitenland
Niet alleen in Nederland is de campagne met een positief resultaat afgesloten, ook Rusagro – een van de grootste landbouwbedrijven in Rusland – meldt een productiestijging. Het seizoen liep van 1 september tot en met 16 januari en in die periode werd 4,85 miljoen ton suikerbieten verwerkt, met een gemiddeld suikergehalte van 19%. De suikerfabrieken van Rusagro waren 130 dagen in bedrijf en in totaal is 754.000 ton suiker geproduceerd. Dat is een stijging van 21% in vergelijking tot een seizoen eerder. De suikervoorraad voor het einde van het jaar komt naar verwachting uit op 466.000 ton. Volgens Souzrossakhar had Rusland op 10 januari al 37 miljoen ton suikerbieten verwerkt en 5,3 miljoen ton suiker geproduceerd.

De Indian Sugar Mill Association bracht deze week eveneens nieuwe cijfers over de suikerproductie naar buiten. In de periode van 1 oktober tot en met 15 januari produceerden de Indiase suikerfabrieken 15,1 miljoen ton suiker. Daarmee ligt de productie in de op één na grootste suikerproducent ter wereld ongeveer 6% voor op dezelfde periode een jaar eerder. De export bedroeg van oktober tot en met het einde van het jaar 1,7% miljoen ton. Dat is een verviervoudiging van het totale exportvolume van een jaar eerder. Analisten verwachten dat de Indiase export voor januari uitkomt rond de 700.000 ton.

Ook de Verenigde Staten communiceren positieve cijfers voor wat betreft de suikerproductie. Voor seizoen 2020/2021 komt de binnenlandse suikerproductie naar verluidt uit op een record van 9,39 miljoen ton. Dat is een stijging van 1,6% vergeleken met de prognose van december en 160.000 ton meer dan een seizoen eerder. De productie van bietsuiker komt daarbij uit op 5,4 miljoen ton, wat 6% meer is dan vorig seizoen. De totale suikervoorraad stijgt daardoor naar 14,1 miljoen ton, een plus van 0,5% vergeleken met een seizoen eerder. De eindvoorraad komt naar verluidt uit op 1,77 miljoen ton. Dat is 4% meer dan vorig seizoen.  

Temperen van prijsstijging
De positieve opbrengstcijfers van hierboven temperen de prijsstijging die momenteel gaande is op de suikermarkt. De Liffe-notering sloot maandag 17 januari op €445 per ton. Eén week geleden was dat €424 per ton. De stijgende notering voor Brent-olie – tot een zevenjarig hoogtepunt van $88,64 per vat op dinsdag 18 januari – ligt ten grondslag aan de hogere suikerprijs. Vaak heeft een hoge olieprijs tot gevolg dat de ethanolproductie toeneemt, ten koste van de productie van suiker. Met hogere opbrengsten wereldwijd is het verlies richting de ethanolindustrie nog enigszins te compenseren, aldus insiders.

De Chinese suikermarkt is nog wel een punt van onzekerheid voor de suikernotering. Analisten van marktbureau Green Pool hebben de verwachtingen voor de Chinese suikerproductie omlaag bijgesteld, tot 9,95 miljoen ton. Eerder werd gerekend met 10,1 miljoen ton. Het komt niet vaak voor dat de Chinese suikerproductie onder de 10 miljoen ton uitkomt. Er is vooral minder bietsuiker beschikbaar, volgens insiders. Aan rietsuiker, wat veelvuldig wordt gebruikt voor de productie van ethanol, is een minder groot tekort.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden