Shutterstock

Analyse Peen

De vraag naar peen is wat aangetrokken

21 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De vraag naar peen is aangetrokken ten opzichte van de afgelopen weken. Over de hele linie is er meer vraag naar peen en dat helpt de stemming op de markt. Toch is de handel over het algemeen aan de voorzichtige kant met kopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat de vraag de afgelopen week beter was zit de markt nog in een onzekere fase. Handelaren en spoelers willen even afwachten of de vraag standhoudt. Daar komt bij dat de kwaliteit van de peen die nu aangeboden wordt nogal uiteenloopt. Een belangrijk deel van de peen die wordt aangeboden is niet van topkwaliteit en om te voorkomen dat de peen verder terugloopt in kwaliteit willen telers graag van die partijen af. Dat zorgt voor licht dwingend aanbod.

In de handel is belangstelling voor uitmuntende partijen, maar telers met peen die daaraan voldoet worden nog niet bepaald warm van de prijzen waar handelaren mee komen. Afnemers van gespoeld product nemen de prijzen die de ronde doen voor de net iets minder kwaliteit veldgewas als uitgangspunt in de onderhandelingen met spoelers, maar verwachten daar wel een topproduct voor. Dat zorgt voor een spanningsveld in de markt.

Grote prijsrange
Een prijsnotering die een goede weergave van de markt geeft, is deze week lastig te maken. Prijzen die genoemd worden lopen heel erg uiteen door grote verschillen in kwaliteit en door partijen die op termijn gekocht zijn. De DCA Notering onderkant van B-peen staat op €9 per 100 kilo. Er wordt ook voor lagere prijzen handel gedaan maar die partijen vallen over het algemeen buiten klasse I. De bovenkant staat deze week op €13 per 100 kilo. Telers met zeer goede peen zijn echter nauwelijks bereid voor die prijs de peen te laten gaan. Voor levering op termijn (twee maanden) zijn zaken gedaan op €15 per 100 kilo, maar handelaren zijn terughoudend. Ook de DCA Notering voor B-peen heeft een stap omhoog gedaan en loopt van €9 tot €11 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden