Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

De subsidies voor zonnepanelen in 2022

26 Januari 2022

Meer dan een kwart van alle boeren en tuinders wil dit jaar investeren in energieopwekking, zoals zonnepanelen. Dat bleek uit een trendonderzoek onder 1.573 agrariërs. De overheid wil deze groep ondernemers graag tegemoetkomen bij deze duurzame investering. Door belastingvoordelen en subsidies worden duurzame investeringen financieel nóg aantrekkelijker gemaakt.

In dit artikel geven we een overzicht van alle huidige belastingvoordelen en subsidies voor zonnepanelen.

EIA » Energie-investeringsaftrek
De Energie-investeringsaftrek is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Zonnepanelenbezitters mogen eenmalig 45,5% van de totale investeringskosten extra aftrekken van hun fiscale winst.

Voor wie: Kleinverbruikers
Fiscaal voordeel: Eenmalig 45,5%
Meer info: Klik hier voor meer info over EIA in 2022

KIA » Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Naast EIA mag u de 'gewone' Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Door middel van deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst.

Voor wie: Kleinverbruikers
Fiscaal voordeel: Maximaal 28%
Meer info: Klik hier voor meer info over KIA in 2022

ISDE » Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing
Een extra Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing voor zakelijke gebruikers, om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van zonnepaneleninstallaties.

Voor wie: Kleinverbruikers
Subsidie: Eenmalig 12,5 cent per Wattpiek
Meer info: Klik hier voor meer info over ISDE in 2022

SDE++ » Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie
Met de SDE++subsidie stimuleert de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie voor bedrijven en instellingen.

Voor wie: Grootverbruikers
Subsidie: Vijftien jaar lang een vast bedrag per opgewekte kWh zonne-energie
Meer info: Klik hier voor meer info over SDE++ in 2022

PVT » SDE++subsidie voor nieuwe PVT-panelen
Een PVT-paneel is een combinatie van standaard zonnepaneel (PV) met aan de achterkant een thermische collector (T). U kunt dus op hetzelfde dakoppervlak tegelijkertijd duurzame zonne-energie én zonnewarmte opwekken. Voor deze innovatieve oplossing is in 2022 ook SDE++subsidie beschikbaar.

Voor wie: Grootverbruikers
Fiscaal voordeel: Vijftien jaar lang een vast bedrag per gereduceerd kilogram CO2-uitstoot
Meer info: Klik hier voor meer info over subsidie voor PVT-panelen in 2022

Gunstig rendement
"De kosten voor energie nemen steeds verder toe. Ondernemers zoeken naar oplossingen om het energieverbruik te verminderen", zei bedrijfsadviseur Van Westreenen recent in de Nieuwe Oogst. Omdat zonnepanelen lang meegaan, weinig onderhoud nodig hebben en veel stroom opwekken, is het rendement van een zonnepaneleninstallatie erg interessant voor agrarische ondernemers.

"Enerzijds ontstaat er een neventak en anderzijds is de opgewekte energie bedoeld voor eigen gebruik. Investeren in energieopwekking is een overzichtelijke stap om het verdienmodel te verbreden en het bedrijf tegelijk te verduurzamen. Ondernemers kijken naar de bedrijfsopzet om minder afhankelijk te worden van de grillen van de markt."

Gratis advies
Meer informatie over zonnepanelen en wat er bij komt kijken, is te vinden op de website van Zonnepanelen op het dak, een grote zonnepanelenspecialist in de agrarische sector. Ook zijn er op de website veel referenties te vinden van agrariërs die al zonnepanelen hebben. Op zoek naar persoonlijk advies? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox