Agrifoto

Nieuws Kunstmest

En weer krijgt de kunstmestmarkt een klap

3 Februari 2022 - Niels van der Boom

Rusland verbied per direct de export van ammoniumnitraat. Het land is ’s werelds grootste producent van deze meststof. De gevolgen zijn dan ook groot. Hoe het Nederland raakt is lastig te zeggen maar de kunstmestmarkt krijgt wel opnieuw een klap te verduren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In november maakte het land al bekend de export van ammoniumnitraat te beperken. Ook de export van stikstofmeststof werd toen ingeperkt. Reden daarvoor was destijds om prijsstijgingen in het eigen land een halt toe te roepen. Nu vreest het zelfs voor een tekort in eigen land. 'Eigen boer eerst' is het credo van president Poetin. De ban geldt voor twee maanden maar insiders rekenen erop dat het daar niet bij blijft.

https://twitter.com/visegrad24/status/1488644059656859652

Exportmarkt
Rusland product meer dan 60% van alle ammoniumnitraat in de wereld en is daarmee ook een belangrijke speler in de exportmarkt. Het exportverbod heeft niet zoveel impact als dat van China, maar het is wel vervelend nieuw voor de kunstmestmarkt wereldwijd. Hoeveel ton product Nederland importeert is onbekend. Het CBS meldt alleen dat ons land in 2019 voor €8,3 miljard aan grondstoffen en brandstoffen importeerde. Daar zit ook al het Russisch gas bij. Hoe deze verdeling is, wordt vanwege veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.

Ammoniumnitraat wordt niet als pure meststof gebruikt, maar als onderdeel in speciale meststoffen. Ook in ons land wordt de meststof geproduceerd. Bij OCI in Geleen en bij Yara in Sluiskil. Van een tekort is daarom hoogstwaarschijnlijk geen sprake, al kan een opwaartse prijsbeweging op de internationale markt wel doorklinken in de prijzen hier.

Omstreden meststof
Ammoniumnitraat – wereldwijd een veelgebruikte meststof – is zeer omstreden vanwege het explosieve karakter. In de laatste twintig jaar ging het meermaals fout. De laatste keer dat dit gebeurde was in Beiroet in Libanon, toen een havenfaciliteit ontplofte. Ook in de VS, China en Frankrijk waren er ongevallen in de voorbije twee decennia. Om die reden is het gebruik ervan in ons land verboden. De productie is er alleen voor bijmenging in andere meststoffen, zo zegt Meststoffen Nederland.

De prijs van ureum op de wereldmarkt is ondertussen al enkele weken aan het zakken. Een betere beschikbaarheid van gas, en daardoor dalende prijzen, is hiervan de oorzaak. Hoe zich dat doorvertaald in de Nederlandse situatie is lastig te zeggen. Leveranciers laten zich geen prijsuitspraken ontlokken vanwege het volatiele karakter van de markt. Het is überhaupt de vraag of aan alle leververplichtingen voldaan kan worden. De huidige politieke situatie in Oekraïne – en daarbij de mogelijke gevolgen voor de gasleveranties – maken de situatie des te onzekerder.

Geen daling verwacht
Een zegen voor de energiemarkt is een milde winter in deze regio van Europa waardoor er minder aan de gasvoorraden wordt getrokken. Voor meststoffen en grondstoffen uit China spelen naast exportbeperkingen ook de torenhoge transportkosten mee. Voor seizoen 2022 wordt daarom niet verwacht dat de kunstmestmarkt veel lucht geeft.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden