Shutterstock

Nieuws Kunstmest

Tekort ammoniumnitraat raakt Rusland ook

9 Februari 2022 - Klaas van der Horst - 4 reacties

Hoewel Rusland een tijdelijk exportverbod heeft ingesteld voor ammoniumnitraat, betekent dit niet dat er intern een overschot bestaat. Integendeel. Graantelers in het zuiden van Rusland zitten ook met een ernstig tekort, waardoor dit jaar een lagere oogst dreigt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het verbod op de export van ammoniumnitraat werd begin februari door Rusland ingesteld. Daarvoor was al een quotering ingesteld voor de export van deze kunstmestsoort. Dit heeft forse gevolgen voor de wereldmarkt, omdat Rusland goed is voor ongeveer 45% van de mondiale productie. De Russische productie bedraagt ongeveer 10 miljoen ton per jaar. Ammoniumnitraat wordt vooral geproduceerd door een reeks fabrieken in Centraal-Rusland. Die hebben nu moeite de eigen landbouw te voorzien.

Voor de eigen landbouw is volgens Russische gegevens ongeveer 4,5 miljoen ton nodig. Door de hoge kunstmestprijzen hebben veel Russische landbouwbedrijven hun aankopen van ammoniumnitraat vorig najaar uitgesteld, zo meldt het zakenblad Kommersant. Dit met de gedachte dat de prijzen met verloop van tijd wel weer zouden dalen.

Ammf
De meeste fabrieken voor de productie van ammoniumnitraat staan in Centraal-Rusland.

Gasprijzen ook in Rusland de boosdoener
Het omgekeerde gebeurde, want het gas waarmee ammoniumnitraat voor 80% wordt geproduceerd, is alleen maar duurder geworden. Daardoor moesten veel Russische landbouwbedrijven begin februari nog steeds ammoniumnitraat gaan kopen. De vraag is daardoor nu zo groot dat de fabrieken het niet aankunnen. Volgens door Kommersant aangehaalde ambtenaren en managers van landbouwbedrijven bedraagt het aanvoertekort in met name de belangrijke Zuid-Russische graanregio zo'n 100.000 ton op maandbasis. Hoe de situatie er voor staat in andere delen van het land is minder duidelijk.

Ammex
Ammoniumnitraat is een krachtige, maar ook explosieve kunstmestsoort.

De ammoniumnitraat wordt gebruikt als voedingsstof voor zowel de winter- als zomergranen. Nu dat deels niet meer of niet meer op tijd kan, wordt gevreesd voor een flink kleinere oogst.

Ureum mager alternatief
Sommige graantelers zetten ureum in als alternatief, maar ureum heeft diverse nadelen ten opzichte van ammoniumnitraat. Zo werkt ureum niet goed bij lagere temperaturen en ook werkt deze stof minder snel. Sommige pessimistische prognoses houden al rekening met een minstens  25% lagere graanproductie in Rusland als gevolg van de problemen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden