Agrifoto

Achtergrond Gewasbescherming

Dit moet je weten over het tekort aan glyfosaat

17 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een brief waarin chemieconcern Bayer waarschuwt voor problemen met de levering van glyfosaathoudende middelen, door een mechanisch defect bij een toeleverancier van één van de grondstoffen voor deze actieve stof, lekte eerder deze week uit. De gevolgen voor de beschikbaarheid in Nederland van glyfosaat blijven volgens insiders voor het aanstaande voorjaar vooralsnog beperkt, blijkt na rondvraag van Boerenbusiness.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bayer benadrukt dat de gevolgen van de problemen bij de toeleverancier beperkt blijven voor de jaarproductie van glyfosaat. Het Duitse concern heeft extra grondstoffen ingekocht en andere maatregelen getroffen om de situatie zo goed mogelijk te beheersen. "Bovendien houden we de seizoensgebonden vraag naar glyfosaat in de gaten en gaan we ons inspannen om het aanbod in onze verkoopregio's in evenwicht te houden, zodat boeren zo veel mogelijk toegang houden tot onze Roundup-producten", schijft Bayer in een verklaring. Dat het in Nederland hoogst waarschijnlijk wel los loopt met een te kort aan glyfosaat, wordt door verschillende andere fabrikanten van middelen met deze actieve stof bevestigd. "Ik kan niet merken dat afnemers massaal bij ons aan kloppen voor glyfosaatmiddelen", aldus een andere producent.

Nieuw marktsituatie
In algemene zin laten verschillende producenten van gewasbeschermingsmiddelen weten dat de markt behoorlijk gespannen is. Logistieke ketens zijn behoorlijk verstoord, de inflatie staat op het hoogste niveau in jaren en energieprijzen rijzen de pan uit. Er wordt veel gewezen op de naweeën van de coronapandemie, maar dat is volgens andere bronnen niet het hele verhaal. In China zijn bijvoorbeeld door de energiecrisis provincies dagen afgesloten van elektriciteit de afgelopen periode. Maar ook bijvoorbeeld de schade aan fabrieken in de Golf van Mexico door de orkaan Ida werkt - ondanks dat die schade in veel gevallen alweer grotendeels is hersteld- nog steeds door in de huidige markt. Er hoeft maar één hulpstof te ontbreken of de productie van een middel of groep middelen loopt vertraging op, waarschuwen insiders.

De zekerheid dat op tijd wordt geleverd en tegen stabiele prijzen, zoals de laatste (tientallen) jaren min of meer het geval was, is de afgelopen periode weggevallen. Dat speelt niet alleen bij de middelproducenten maar in veel meer sectoren, van bouwmaterialen tot consumentenelektronica. Producenten van gewasbeschermingsmiddelen merken de verstoringen al langer en doen hun best in te spelen op de nieuw ontstane situatie. "Dit keer is het Bayer, maar het had net zo goed bij ons kunnen gebeuren", aldus een bron. De markt is wezenlijk veranderd en het is niet te voorkomen dat onze klanten (de tussenhandel) en uiteindelijk de boer daar de gevolgen van gaat ondervinden, vrezen de insiders.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden