Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Kwaliteit is hét grote punt op de biologische markt

24 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De markt voor biologische aardappelen, uien en peen blijft stabiel. Er wordt wel handel gedaan, maar het is volgens de handel allemaal niet overdreven druk. Afnemers zijn voorzichtig en boeren voelen ook niet de noodzaak snel afscheid te nemen van de producten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kwaliteit is en blijft een heikel punt bij de handel in biologische uien. "Aan veel partijen zit toch wel een vlekje", meldt een handelaar. Mooie partijen zijn dun gezaaid, maar ze zijn nog wel te vinden. De vraag naar uien is echter aan de matige kant. Via de vaste kanalen loopt de handel vrij aardig. Er ontbreekt alleen een bestemming die er boven uitsteekt en die daarmee de toon van de markt positief beïnvloedt. De DCA Indicatieprijs voor zowel grove als fijne uien komt deze week uit op €50 tot €55 per 100 kilo. De bovenkant zakt daarmee met €1.

Ook bij de peen is het de kwaliteit die de stemming op de markt drukt. Er is veel peen geoogst en er is een flinke voorraad, maar de kwaliteit van diverse partijen begint hard terug te lopen. Voor de mindere peen is een bestemming lastig te vinden. Dat speelt overigens niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Op de langere termijn biedt dat mogelijk wel kansen voor telers met goede peen in de koeling. Het kan goed zijn dat er later dit seizoen nog gaten vallen. In de dagprijzen is dat overigens niet te merken. De DCA Indicatieprijs blijft op €20 tot €24 per 100 kilo.

Beweging op de aardappelmarkt
In de markt voor biologische aardappelen komt wel wat reuring. Dat leidt alleen niet tot veel handel. Het is vooral veel informeren en kijken maar niet kopen. Vroege aardappelen uit Egypte en Israël zijn inmiddels op de markt, maar de volumes zijn klein en aardappelen uit de bewaring blijven gevraagd. Tarrapercentages liggen aan de hoge kant en volgens insiders is het raadzaam voor de telers daar goede afspraken over te maken. Alleen kijken naar de hoogte bieder die echter streng tarreert, kan na afleveren nog weleens onvoordelig uitpakken. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €60 tot €65 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden