Shutterstock

Analyse Peen

Peen handel blijft in een lastige fase zitten

25 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Er zit weinig beweging in de peen handel. Het gewone werk voor de vaste afnemers loopt door maar daar blijft het ook bij. Dat is vervelend maar, niet ongebruikelijk voor deze periode volgens insiders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat de stemming extra drukt, is het aanbod van matige partijen peen. Telers willen daar graag afscheid van nemen, maar in een markt met toch al weinig vraag en volle koelhuizen is het lastig voor kisten peen 'die op het randje zitten' een koper te vinden. Daardoor ontstaat een beetje het gevoel te moeten leuren met de peen. Hoewel dat niets zegt over de goede peen, wordt de stemming zo toch wat negatief beïnvloed.

Er komen nog kansen
Het seizoen is nog niet voorbij en er komen best nog kansen voorbij komen volgens handelaren. Er is veel peen gerooid het afgelopen jaar, maar er verdwijnt vrij veel peen die hard achteruit loopt. Dat geeft volgens insiders mogelijk later in het seizoen nog wat lucht. "Dat we nu weinig te doen hebben, komt meer voor", volgens een spoeler. "Hoe de markt er voor staat rond Pasen, daar maak ik mij meer zorgen om. Als de vraag dan wat is aangetrokken, kan het best nog meevallen in de laatste fase van het seizoen."

Een extra onzekere factor voor het verdere verloop is het conflict in Oekraïne. Op dit moment ondervindt de peenhandel daar nauwelijks gevolgen van, melden handelaren. De belangrijke markten in Oost-Europa hebben niet plotseling orders geannuleerd of iets dergelijks. Maar er hangt wel een zekere mate van onrust boven de markt, bijvoorbeeld blijft het conflict beperkt tot Oekraïne, wat doen de wisselkoersen (vooral de zloty), en zijn mijn partners/afnemers voldoende solide een tikje op te vangen?

De DCA-noteringen voor peen blijven ongewijzigd. B-peen staat op €6 tot €12 per 100 kilo. De onderkant van de notering zit op de rand van de klasse I en €12 wordt alleen voor zeer mooie partijen betaald. De meeste handel zit rond €10 per 100 kilo. De DCA Notering voor C-Peen staat op €6 tot €10 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden