Wilhelm Dürr/Südzucker

Analyse Suiker

Suikerprijs weerspiegelt onzekere sentiment

3 Maart 2022 - Kimberly Bakker - 2 reacties

De suikernotering op de Liffe-termijnmarkt weerspiegelt het onzekere sentiment in de markt. De hoge olieprijzen zorgen voor een verhoogde vraag naar ethanol, ten koste van suiker. Tegelijkertijd zoeken investeerders naar veilige havens vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De combinatie van deze twee factoren zorgt voor een kwakkelende notering.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Commissie meldt dat de suikeroogst afgelopen jaar is uitgekomen op 14,5 miljoen ton, met een gemiddelde opbrengst van 10,4 ton per hectare. Voor dit seizoen rekent de Commissie met een oogst van 16 miljoen ton, met een gemiddelde opbrengst van 11,6 ton per hectare. Verbeterde weersomstandigheden liggen hieraan ten grondslag. Naast een hogere productie, is ook de voorraad gestegen. Op 31 december bedroeg de Europese suikervoorraad 10,8 miljoen ton. Dat is 300.000 ton meer dan één jaar eerder. De cijfers brengen enige verlichting in de krapte op de markt.

Die 'verlichting' wordt versterkt door de positieve geluiden vanuit andere landen. Zo meldt British Sugar dat seizoen 2021/2022 goed zal zijn voor een opbrengst van 1,05 miljoen ton. Eén seizoen eerder werd 'slechts' 900.000 ton geproduceerd. Ook hier spelen de verbeterde teeltomstandigheden een grote rol. Brazilië verwacht eveneens herstel ten opzichte van vorig seizoen en India meldt dat de suikeropbrengst 1 miljoen ton hoger zal liggen. Wereldwijd wordt 173,7 miljoen ton suiker verwacht. Dat is 2,2% meer dan in seizoen 2020/2021. De goede oogstprognoses zijn meteen een van de bearish sentimenten in de markt.

Onzekerheden in de markt
Bovenstaande cijfers hinten op een positief sentiment in markt. Toch is dat niet per se het geval. Het sentiment is eerder als 'onzeker' te beschrijven. De notering op de Liffe-termijnmarkt weet dan ook geen échte richting te kiezen. De situatie in Oekraïne ligt daaraan ten grondslag. Door de Russische inval in Oekraïne stijgen de energieprijzen door het dak. Brent-olie staat bijvoorbeeld al boven de $111 per vat, het hoogste niveau sinds de zomer van 2014. Die hoge prijs stimuleert de vraag naar én productie van ethanol.

De Maharashtra-suikerfabrieken in India zijn bijvoorbeeld al overeengekomen om dit verkoopseizoen, dat in december is begonnen, 9,4 miljard liter ethanol aan oliemarketingbedrijven te leveren. Deze 9,4 miljard liter ethanol zal, volgens analisten, resulteren in 120.000 ton minder suiker. Tegelijkertijd zijn er analisten die zeggen dat de prijsstijgingen in maïs en sojabonen ervoor kunnen zorgen dat de teeltkeuzes van Braziliaanse boeren verschuiven, ten koste van suikerriet. En beleggers zoeken naar veiligere havens, zoals goud.

Deze wisselende gedachtes over de markt zorgen ervoor dat de markt op en neer beweegt en eigenlijk geen richting weet te kiezen. Maandag 28 februari sloot de notering op de Liffe-termijnmarkt op €443 per ton. Vrijdag 25 februari was dat €438 per ton en donderdag 24 februari stond de notering op €445 per ton. Verwacht wordt dat deze onzekerheid komende periode nog wel aanhoudt. Het is dus afwachten welke kant het dubbeltje opvalt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden