Agrifoto

Analyse Granen

Tarwe op de CBoT loopt weer tegen de daglimiet

3 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering op de CBoT liet ook afgelopen nacht weer een stevige plus zien. Het wordt voor handelaren steeds duidelijker dat de oorlog in Oekraïne geen kortdurend effect heeft op de graanhandel, maar dat de gevolgen langer doorwerken. Sturen de Amerikaanse boeren hun bouwplan daarop bij?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het tarwecontract voor maart is gesloten op $1.058,50 per bushel. Dat is omgerekend zo'n €351 per ton. Het meicontract - dat het meest verhandeld wordt op dit moment - sloot op $1.059 per bushel (eveneens zo'n €351 per ton). De actuele koers staat op $1.134 per bushel (€376 per ton). Dat is 7% hoger dan de slotkoers. Daarmee loopt de notering tegen de daglimiet aan. Het eerste contract voor de nieuwe oogst plust ook, en staat op $980,75 per bushel (c€325 per ton). Maar deze stijging is, met 2,6%, iets minder dan de contracten van de oude oogst. December 2022 en maart 2023 staan op dit moment respectievelijk op $891 per bushel en 851,50 per bushel, een kleine daling ten opzichte van de slotkoers.

Ook de maïscontracten op de CBoT zitten in de lift. Het maartcontract is met 3,7% gestegen ten opzichte van de slotkoers van woensdag 2 maart. De prijsstijging van de contracten voor de nieuwe oogst zijn beperkter en lopen van 0,3% tot 0,9% ten opzichte van de vorige slotkoersen. De sojacontracten laten over de gehele linie een plus zien van circa 1,5% ten opzichte van de slotkoers. Handelaren in soja kijken vooral uit naar de Amerikaanse exportcijfers die het Amerikaanse ministerie van Landbouw deze middag publiceert.

Zomertarwe
Normaal zijn veel marktanalisten in deze tijd van het jaar in de ban van de volgende vraag: 'wat wordt de verhouding van het areaal maïs/soja dat de Amerikaanse boeren zaaien?' Met de hoge tarweprijs vragen experts zich af of zomertarwe er dit jaar als aantrekkelijk alternatief bijkomt. Door het strijdgeweld is er een gerede kans dat het zaaien van de zomergewassen en de verzorging van de wintergranen in Oekraïne in gevaar komt. Daarnaast is de infrastructuur in het Zwarte Zeegebied beschadigd en kan de export nog maanden ernstig verstoord worden. De hoge kunstmestprijzen werken dan - met name voor maïs, dat een grote behoefte heeft aan voeding - in het nadeel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden