Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Streeft maïs op de Matif tarwe voorbij?

3 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Vergeleken met gisteren was vandaag (donderdag 3 maart) een relatief rustige handelsdag op de Matif. De noteringen van tarwe en maïs zitten nog steeds in de lift, maar zijn een groot deel van de dag redelijk stabiel gebleven. Er lijkt alleen een eindsprint te worden ingezet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe opende met €366 per ton €5 boven de slotkoers gisteren en steeg even door naar €376 per ton. Vrij snel daarna zakte de koers naar een niveau van rond de €360 per ton. Richting het einde van de dag is de prijs weer aan een opmars bezig. Tijdens het schrijven van dit artikel staat de koers op €373,50 per ton. Het meicontract - veruit het meest verhandelde contract - is van de slotkoers op €340,75 per ton naar €368 per ton op het hoogste punt van de dag gestegen. Tijdens het schrijven staat de koers op €358,25 per ton, ruim 5% hoger dan gisteren. Het septembercontract plust 2,5% en komt daarmee uit op €304,75 per ton.

Maïs stond een grootdeel van de dag hoger genoteerd dan tarwe. Dat komt vaker voor, maar aangezien de prijsfluctuaties op tarwemarkt de afgelopen dagen veel groter waren is het opmerkelijk te noemen. Gisteren sloot het maartcontract voor maïs op €355 per ton. Voor een groot deel van de handelsdag bleef dat stabiel op €375 per ton staan. En ook tijdens het schrijven is dat €375 per ton, een stijging van 5,6%. Vooral de beschikbaarheid van maïs voor de rest van het seizoen baart handelaren zorgen. De eerste contracten voor de nieuwe oogst november 2022 en maart 2023 staan op respectievelijk €264,25 en €263 per ton. Dat is 2% hoger dan de slotkoers gisteren.

Perfect storm
Verschillende experts waarschuwen dat er een 'perfect storm' in de maak is op de grondstofmarkten. De Russische militaire acties hebben de toeleveringsketens ontwricht en daarmee de markten op hun kop gezet. En dat in een markt die toch al was verstoord door een snel economisch herstel na de coronacrisis. De extreme prijsstijgingen en de uitdagingen in de beschikbaarheid van grondstoffen kunnen die economisch groei volgens analisten echter flink schaden. Deels direct door vraag uitval naar grondstoffen. Of het nu tarwe, olie of ijzererts is, de bedrijven moeten het wel geleverd kunnen krijgen en de huidige prijzen wel willen en kunnen betalen. Voor de iets langere termijn jagen de huidige grondstof- en vooral energieprijzen de toch al hoge inflatiecijfers verder aan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox