Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Hogere prognoseprijs HZPC, aardappeltelers voorzichtig

3 Maart 2022 - Redactie Boerenbusiness

HZPC Holland heeft een prognoseprijs voor pootaardappelen van de oogst 2021 gepresenteerd die €3,10 per 100 kilo hoger ligt dan die van het jaar ervoor. Het handelshuis geeft aan de pootgoedprijzen de weg naar herstel hebben ingezet. Al zijn Europese aardappeltelers terughoudend in het bestellen van pootgoed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

HPZC heeft de prognoseprijs voor oogst 2021 vastgesteld op €33,10 per 100 kilo, bijna 7,5% hoger dan vorig jaar. Dit herstel heeft alles te maken met de grote invloed die de coronapandemie vorig jaar had op de pootgoedmarkt, motiveert HZPC. De prognoseprijs is kort samengevat de verwachte prijs van het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaat S tot en met A, exclusief BTW, afdracht van kwekerslicenties en de vergoedingen voor verpakken en bewaren. HZPC geeft in een verklaring diverse andere factoren op die de vraag naar pootgoed op de markt beïnvloeden.

Aardappeltelers terughoudend in areaal
Hoewel de Europese markt goed is hersteld van de gevolgen van de coronacrisis, merkt HZPC wel dat aardappeltelers in diverse gebieden terughoudend zijn in het bestellen van pootgoed. Hierbij spelen voor de gestegen teeltkosten van de aardappeltelers een rol, alsmede de hogere prijzen voor alternatieve gewassen als granen. Dat biedt telers meer keuze in het bouwplan. In Noordwest-Europa ziet HZPC dat met name telers van aardappelen die bestemd zijn voor de verwerkende industrie terughoudend zijn in het areaal, zoals het handelshuis het omschrijft. Ook in Zuid-Europa worden minder aardappelen gepoot, door lagere prijzen van consumptieaardappelen, een matige oogst in het afgelopen jaar en door droogte.

Ook de geopolitiek speelt een rol in de pootgoedmarkt, benadrukt HZPC. Zo gaat er nauwelijks basispootgoed van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk door importbeperking na brexit die in juni 2021 zijn ingegaan. De afzet van pootgoed naar Rusland liep de laatste jaren sowieso al terug, maar leveringen aan dat land wordt door de oorlog met Oekraïne heel onzeker. In Noord-Afrika is de markt sterk hersteld na de grote terugval van het vorige jaar, terwijl de vraag uit Azië wel stevig is teruggevallen. Dit komt volgens HZPC door betalingslimiteringen. 

Prognose- en uitbetalingsprijs HZPC

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden