Agrifoto

Analyse Peen

Stemming blijft zeer matig in de peenhandel

4 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het wil maar niet vlotten op de peenmarkt. De vaste afnemers blijven wel wat doen, maar verder komt er weinig los. De oorlog in Oekraïne en de onrust die deze veroorzaakt in andere Oost-Europese landen helpt daarbij niet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een te ruim aanbod van peen speelt de handel al het hele seizoen parten. Daarin is ook deze week geen verandering gekomen. Sterker nog, de vraag naar peen lijkt eerder nog kleiner te worden. Vooral in landen als Polen, Hongarije en Slowakije, die grenzen aan Oekraïne, zijn kopers extra voorzichtig. Deels omdat voor hen de doorvoermarkt richting Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland wegvalt, maar ook in afwachting hoe het conflict zich verder ontwikkelt.

Op de Nederlandse markt blijft er dwingend aanbod van peen die in kwaliteit terugloopt. Als de peen op het randje zit, kun je er met een beetje geluk nog een bestemming vinden. De echt mindere partijen zijn niet of nauwelijks te slijten. "Het is altijd nog gelukt om de peen weg te krijgen en dat gaat dit jaar ook weer lukken, maar je moet alleen niet vragen hoe", is een opmerking die verschillende spoelers maakten.

Weinig handel
Er wordt op het moment erg weinig vrije peen verhandeld. Een deel van de spoelers heeft eigen voorraad en probeert die eerst weg te werken, zeker als er een vlekje of een dingetje aanzit. Spoelers die geen of een kleine werkvoorraad hebben, gaan ook nauwelijks de boer op omdat er weinig orders binnenkomen. Een goede afspiegeling van de markt is daardoor lastig te geven. De DCA Notering blijft gelijk aan vorige week op €6 tot €12 per 100 kilo voor B-peen en €6 tot €10 voor C-peen. Een teler die nu goede peen in de koeling heeft, geeft echter nauwelijks aanbod op €6, terwijl de meeste spoelers weglopen als er €12 wordt gevraagd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden