Bayer CropScience

Aangeboden door Bayer Cropscience

Planttijd lelies voorjaar 2022

4 Maart 2022

Na een natte en milde winter komt de planttijd voor lelies in zicht. Om te zorgen voor een goede en gezonde opbrengst is het van belang om voorafgaand aan het planten de actuele situatie van een perceel goed in kaart te brengen.

Bepaal of en in welke mate Pratylenchus penetrans aaltjes aanwezig zijn in een perceel door middel van een monstername. Voor de beheersing van Pratylenchus penetrans is preventie het belangrijkste wapen: zorg voor een goede onkruidbestrijding en teel eventueel afrikaantjes (Tagetes) als voorvrucht. Voer zonodig een behandeling tegen aaltjes uit, voorafgaand aan planten.

Optimimale wortelkwaliteit
Om een maximale opbrengst en (wortel)kwaliteit van uw lelies zeker te stellen is het advies om Velum Prime toe te passen op een diepte van 10 tot 15 centimeter. Meest effectief is dit middels een grondbehandeling nét voor het planten. Velum Prime kan ook tijdens het planten worden toegepast met daartoe geschikte apparatuur. Pas Velum Prime toe op percelen met een lage aaltjesdruk solo in een dosering van 0,625 l/ha. Op percelen met een hoge aaltjesdruk is het advies om een gecombineerde toepassing uit te voeren met granulaten op basis van oxamyl of fosthiazaat.

Bolontsmetting
Bayer Crop Science heeft de afgelopen jaren samen met haar partners onderzoek gedaan naar de dompeltoepassing van Velum Prime net voor het planten. Hierbij is gekeken naar de afdoding van Pratylenchus penetrans aaltjes in het plantgoed van lelies. Tijdens onderzoeken hebben we onderbouwd dat Velum Prime in het dompelbad aaltjes bestrijdt, waardoor het wortelvolume toeneemt en het percentage wortelrot wordt beperkt.

Pas Velum Prime in het dompelbad toe in een concentratie van 0,09%. Er zijn goede ervaringen opgedaan waarbij lelies gedompeld werden in Velum Prime gevolgd door een grondbehandeling met granulaten op besmette percelen. Wanneer u Velum Prime toepast middels een grond- of dompelbehandeling zien we middels proeven en de vele praktijk ervaringen dat het gewas vitaler ter velde staat waardoor uw gewassen beter beschermd zijn tegen weersinvloeden.

Velum Prime:

  • Unieke werking tegen aaltjes
  • Voor een vitaal gewas en sterk wortelgestel
  • Voor de maximale opbrengst

Meer informatie? 
Bekijk ook onze gewaspagina 'Tijd voor Lelie' voor een compleet overzicht van artikelen, aanbevelingen, producen en meer.

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox