Agrifoto

Analyse Peen

Vraag naar peen wil maar niet aantrekken

11 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een beetje doormodderen dat is hoe verschillende handelaren de peenmarkt op het moment typeren. Er gaat wel wat peen weg maar het is overwegend rustig. Vooral de vraag vanuit Oost-Europa is in twee weken tijd terug gelopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne worden nu ook merkbaar op de peenmarkt. Het broze vertrouwen dat volgens enkele insiders een paar weken geleden werd ingezet met een voorzichtig aantrekkende markt wordt nu in de kiem gesmoord. Voor een deel valt de vraag naar peen vanuit Oost-Europa weg, omdat bijvoorbeeld Polen of Roemenië op hun beurt de afzet richting Oekraïne kwijt zijn. Anderzijds gieren de kosten voor verwerking en transport van de peen de pan uit. Zeker in de huidige markt waarin klanten de leveranciers min of meer voor het uitkiezen hebben, helpt dat de Nederlandse afzet binnen Europa niet.

Moeilijke markt
Handel in peen is er niet veel en voor zover er wat wordt gedaan loopt het allemaal moeizaam. Een belangrijk deel van de transacties die nu gedaan worden bestaat uit de partijen die die teruglopen in kwaliteit. Verschillende spoelers hebben daarnaast nog eigen voorraden en houden zich vanwege de tegenvallende vraag gedeisd. Een deel van de telers met goede peen in de koeling voelt zich ook niet geroepen om tegen de huidige dagprijzen zaken te doen. 'Weggeven kan altijd nog', is het adagium van die groep.

De DCA notering voor B-peen doet een stapje terug ten opzichte van vorige week. De notering komt uit op €6 tot €10 per 100 kilo. De onderkant van de notering blijft stabiel maar de bovenkant is €2 gezakt. Verreweg de meeste handel wordt gedaan op €8 per 100 kilo. Alleen voor zeer goede peen wordt wat meer geven. Ook de DCA notering voor de C-peen is gedaald en komt deze week uit op €7 per kilo. De bovenkant staat op €8 en de onderkant op €6 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden