Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt houdt opwaarts momentum vast

23 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graannoteringen op de Matif en de CBOt houden de stijgende lijn vast. De areaalverwachtingen voor Oekraïne zijn daarvoor een belangrijke factor. Op de fysieke markt zijn graan importerende landen op zoek naar alternatieve leveranciers voor Rusland en Oekraïne. Daarbij verschijnt een nieuwe speler aan het firmament.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwekoers op de Matif sloot gisteren op €379 per ton, een stijging van €2,25 ten opzichte van maandag. Ook de contracten voor de nieuwe oogst stijgen met enkele euro's. Het septembercontract sloot op €342,50 per ton en dat loopt af naar €320,50 per ton voor mei 2023. De actuele koersen staan tijdens het schrijven van dit artikel voor zowel de oude als nieuwe oogst ruim 1% in de plus. De Amerikaanse CBoT notering laat een gelijke prijsbeweging zien en loopt daarmee in de pas van de Matif.

De opmars van de koolzaadnotering op de Matif gaat ondertussen onverminderd door. Gisteren sloot de Matif nog net onder de €1.000 op €994,50 per ton. Vanmorgen is die barrière geslecht en opende de beurs op €1.000 per ton. Dit liep nog verder op naar €1.021,75 per ton. Inmiddels is dat dat wel weer iets gedaald en staat de actuele koers tijdens het schrijven op €1.009,75 per ton. Sinds de inval in Oekraïne is koolzaad daarmee circa 36% gestegen in prijs.

Libanon, dat normaal een belangrijk deel van zijn graan uit het Zwarte Zee-gebied importeert, maakte vandaag bekend een tender van 50.000 ton voor tarwe uit India open te stellen. De tender wordt opengesteld zodra de Libanese centrale bank credit verleent voor de aankoop, heeft minister Amin Salam aan persbureau Reuters laten weten. "India is het eerste land dat heeft laten weten hoeveel tarwe en met welke specificaties ze kunnen leveren", zegt Salam. "En morgen komt een prijsopgave binnen." De VS en Kazachstan moeten nog steeds reageren op het verzoek van Libanon.

Douane houdt soja vast
De export van soja uit Brazilië verloopt niet naar wens van graanhandelaren. Belastingambtenaren in de haven van São Paulo voeren actie voor hoger loon. Er is geen volledig staking maar alleen het hoogstnoodzakelijke werk wordt gedaan. De belasting/douane-autoriteiten geven daarom niet of nauwelijks fytosanitaire certificaten af. Zonder die certificaten kan de soja niet uitgevoerd worden. De actie komt voor de exporteurs van soja op een hoogst ongelukkig moment. De soja-oogst is al voor een belangrijk deel afgerond en in deze periode piekt de Braziliaanse soja-export. Geladen schepen kunnen nu de haven niet verlaten en dit is een flinke aanslag op de liquiditeit voor de handelsbedrijven. "Een schip met 65.000 ton soja vertegenwoordigd nu een waarde van circa $42 miljoen", zegt een handelaar bij Succesfull Farming.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden