Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Azië roert zich nadrukkelijk op granenmarkt

30 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graannoteringen op de CBoT stonden onder druk de in de afgelopen handelssessie. Eén van de belangrijkste oorzaken daarvoor zijn de ontwikkelingen in Oekraïne. Maar er speelt meer. Zo hebben Egyptische graaninkopers een bezoek aan India gepland en houdt de weersverwachting voor de Amerikaanse zuidelijke prairies de gemoederen bezig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de CBoT daalde afgelopen nacht met 4% naar $1.014,25 per bushel. Omgerekend is dat ongeveer €334 per ton. Ook de notering van maïs daalde, met bijna 3%, door de gematigd optimistische geluiden over de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Analisten schatten de kans op een wapenstilstand op korte termijn vrij hoog in. 'Objectief gezien kunnen beide landen zich geen langdurig gewapend conflict veroorloven', is een argument dat vaak wordt genoemd.

Bovenstaande neemt overigens niet weg dat de zorgen over de gevolgen van de oorlog op de graanproductie groot blijven. Gasolie, kunstmest en zaaizaad zijn in Oekraïne beperkt beschikbaar. Om nog maar te zwijgen over schade aan infrastructuur en andere indirecte gevolgen waar de agrarische sector en aanverwante bedrijven mee van doen hebben.

Egypte zoekt alternatieven
Egypte - dat één van de grootste tarwe-importeurs ter wereld is en voor een belangrijk deel afhankelijk is van het Zwarte Zee-gebied - zoekt alternatieve leveranciers. Frankrijk maakte deze week al bekend mogelijk extra tarwe naar het Noord-Afrikaanse land te exporteren. Persbureau Reuters maakte - op basis van een bron in de regering - bekend dat ook India een helpende hand wil bieden. In de eerste week van april reist een delegatie van Egypte af naar India om mogelijkheden te verkennen.

Egypte kan tot 12 miljoen ton tarwe uit India importeren. "India is in de positie om topkwaliteit tarwe te leveren, die voldoen aan de kwaliteitseisen van Egypte", aldus de anonieme bron bij Reuters.

China neemt maatregelen
China neemt diverse maatregelen om de interne graanmarkt in bedwang te houden. Zo heeft het deze week 500.000 ton soja uit strategische reserves op de markt gebracht om de binnenlandse prijs te drukken. Vandaag (20 maart) maakt de centrale bank bekend het monetair beleid bij te stellen. De bank neemt onder andere maatregelen voor een extra ondersteuning aan plattelandsgebieden en financiële steun om de voedselzekerheid veilig te stellen.

En dan speelt er nog meer een rol op de graanmarkt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) geeft 32% van de wintertarwe in Kansas de status 'goed' of 'excellent'. Eén week eerder was dat nog 25%. Daar staat wel tegenover dat de wintertarwe in Oklahoma en Colorado achteruit is gegaan in kwaliteit. Er wordt regen voorspeld voor de zuidelijke plains, maar de meteorologen voorspellen dat de regen niet over regio's trekt die zwaar zijn getroffen door de droogte.

Bron: U.S. Drought Monitor
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden