Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Tarwevoorraad VS naar laagste niveau in 12 jaar

1 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het nieuws van het moment op de granenmarkt is de areaalverwachting en de kwartaalcijfers over de voorraad van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Voor soja noemen analisten de cijfers bearish en voor maïs bullish. Voor tarwe reageerde de CBoT anders dan je op basis van het rapport zou verwachten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwekoers op de CBoT daalde met 2% naar $1.006 per bushel (circa €334 per ton). De notering van maïs steeg naar $748,75 per bushel (circa €266 per ton). Dat is een stijging van 1,5%. De sojakoers leverde bijna 3% in ten opzichte van een dag eerder. Op de Matif sloten tarwe en maïs gisteren juist iets hoger op respectievelijk €369,50 en €322,75 per ton.

De prijsbewegingen van maïs en soja liggen in lijn met wat verwacht kan worden met de USDA-cijfers volgens analisten. Het areaal soja dit seizoen wordt uitgebreid met 4% ten opzichte van vorig seizoen volgens de raming, terwijl er 4% minder maïs wordt gezaaid. De voorraad maïs in de VS tot 1 maart wordt geschat op 7,85 miljard bushel (circa 200 miljoen ton). Dat is 2% meer dan op dezelfde peildatum vorig jaar. De sojavoorraad is 24% groter en komt uit op 1,93 miljoen bushel (circa 52 miljoen ton).

Bron: USDA

Tarweareaal groeit
Voor tarwe liggen de signalen die het rapport geeft moeilijker. Het totale areaal groeit met 1% ten opzichte van vorig jaar naar 47,7 miljoen acres (circa 19 miljoen hectare). Hoewel het areaal wordt uitgebreid, is het de op vier na kleinste oppervlakte tarwe sinds 1919, toen begonnen is met het bijhouden van deze data. De tarwevoorraad bedraagt op de peildatum 1,02 miljard bushel (circa 27 miljoen ton). Dat is 22% lager dan vorig jaar en de kleinste voorraad in twaalf jaar. De voorraad tarwe die nog bij de boer ligt is zelf 39% lager. Op basis van de USDA-cijfers noemen verschillende analisten de daling van de tarweprijs dan ook opmerkelijk.

In totaal wordt er op 317,4 miljoen acres (circa 128 miljoen hectare) de grootste gewassen voor de Amerikaanse akkerbouw geteeld. Dat is 1,2 miljoen acres (circa 0,49 miljoen hectare) meer dan vorig seizoen. De groei in het totale akkerbouwareaal is daarmee kleiner dan waar analisten voor de presentie van het rapport vanuit gingen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden