Agrifoto

Analyse Suikerbieten

Bietenteelt in heel Europa minder interessant

6 April 2022 - Niels van der Boom

Er worden dit jaar minder suikerbieten gezaaid in de Europese Unie. Dat denkt het suikercomité dat maandelijks in Brussel over de suikersector vergaderd. De prijzen mogen dan zijn toegenomen, dat beweegt telers niet om meer bieten te verbouwen. Kan de prijs nog een verdere stap maken en het tij keren in de suikerbietensector?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese suikerproducenten verkochten in februari hun suiker voor gemiddeld €441 per ton met een prijsrange van €400 tot €482 per ton. In landen met een suikertekort liggen die prijzen fors hoger: €526 per ton. Voor Nederland en andere landen met een productieoverschot bedroeg de gemiddelde verkoopprijs €429. Deze niveaus liggen zo'n €50 per ton hoger dan een jaar geleden.

Bron: Europees Suikercomité

Termijnmarkt stijgt 20%
Op de termijnmarkten in Londen en New York liggen de suikerspotprijzen nog iets hoger. De geraffineerde witte suikernotering (levering mei) in Londen stond eind maart op omgerekend €511,50 waar dat een maand eerder nog €424,50 per ton. Een prijsstijging van 20,5%. Ook het augustuscontract is flink in prijs toegenomen tot €497,20 per ton.

Eind maart is de Liffe-termijnmarkt weer in waarde gedaald tot een niveau van €487 op 1 april. Daarmee staat de termijnmarkt nog steeds op een relatief hoog prijsniveau dat sinds maart 2017 niet meer is gezien.

Meer suiker in EU
De definitieve suikerproductie voor seizoen 2020-2021 is in de EU27 op 14,56 miljoen ton uitgekomen van 1,4 miljoen hectare bieten. Voor seizoen 2021-2022 wordt uitgegaan van 1,38 miljoen hectare en een productie van 16,08 miljoen ton. Een prognose voor het huidig seizoen is nog niet gemaakt. Wel merkt het comité in zijn overleg op dat het areaal in de EU afneemt door de aantrekkelijke prijzen van granen. Het risico van de bietenteelt is groter dan die van granen, waardoor akkerbouwers eerder de overstap maken.

De sector heeft het momenteel over een daling van 2% in het areaal binnen de EU. Daarmee daalt de bietenteelt voor het vijfde jaar op rij, naar 1,35 miljoen hectare. In West-Europa zijn in maart al veel suikerbieten gezaaid. In hoeverre nachtvorst nu voor schade zorgt, is onbekend. In Frankrijk daalde het kwik naar de laagste waarde sinds 1947. Telersorganisatie CGB heeft het over enkele honderden hectares vorstschade. Ook in Duitsland is het erg koud geweest.

Impact oorlog gering
De gevolgen van de oorlog in Oekraïne worden in directe zin niet gevoeld door de suikersector op het vlak van de productie. Het land teelt weliswaar zo'n 227.000 hectare suikerbieten, het handelt nauwelijks met de EU en Rusland. De marktverstoring blijft daardoor beperkt. Wel zijn er verschillende landen die de import van EU-suiker hebben verboden of dat willen doen. Het gaat om Moldavië, Kirgizië en Algerije. Omdat het om kleine volumes gaat verwacht de commissie geen marktverstoring.

Wat wel gevolgen heeft voor de productie van geraffineerde suiker zijn de hoge brandstofprijzen. Die zorgen ervoor dat het lucratief is om bio-ethanol uit bietsuiker te winnen. Ook houdt de commissie nog steeds rekening met nadelige gevolgen door nieuwe coronauitbraken.

Stijgende prijs niet zeker
Of de suikerprijs verder gaat stijgen hangt af van de wereldmarkt. De suikerproductie (en export) in Brazilië valt lager uit door de eerder genoemde bio-ethanolmarkt. India en Thailand moeten dit gat op de wereldmarkt opvangen. India verwacht een recordproductie van 26 miljoen ton, 4 miljoen ton meer dan vorig jaar.

De International Sugar Organisation ISO heeft het suikertekort wereldwijd verhoogd van 2,294 miljoen ton. Dat was 2,021 miljoen ton. ISO gaat uit van meer productie wereldwijd in het huidig seizoen (+1,48 miljoen ton), wat het tekort in 2021-22 weer doet krimpen. Tegelijk stijgt ook de consumptie (+1,11 miljoen ton). De eindvoorraden dalen daardoor. Vooral in Brazilië is dat het geval. De Europese eindvoorraad neemt naar waarschijnlijkheid met 2,18 miljoen ton toe. Blijft de suikersector in de EU ondermaats presteren, dan kan het areaal volgend seizoen ook afnemen. De sector raakt dan mogelijk in de problemen door een productietekort om in de eigen behoefte te voorzien. Of dat voor een broodnodige prijsopleving zorgt binnen de sector valt nog te bezien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox