Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse tarwe staat er niet florissant op

12 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen op de Matif en CBoT zijn op het hoogste niveau in twee weken gesloten. Deels komt dat door de oorlog in Oekraïne. Al verschuift de focus ook richting ontwikkelingen in andere regio's. Het Crop Progress-rapport van het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten is daar één van.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract op de Matif in Parijs steeg maandag (11 april) naar €379,50 per ton. Dat is €6,75 hoger dan de slotnotering voor het weekend én het is ook de hoogste notering in twee weken. Ook de contracten voor de nieuwe oogst zitten in de lift. Het septembercontract steeg met €7,50 naar €358,25 per ton en het decembercontract steeg naar €351,50 per ton. De contracten voor de tweede helft van het jaar kruipen daarmee ook steeds verder naar de grens van €350 per ton. Maart-2023 staat op €348,25 per ton en mei-2023 op €346,50 per ton.

Op de CBoT in Chicago steeg de koers van het meicontract tot $1.081,25 per bushel. Dat is omgerekend zo'n €366 per ton. Dat is een stijging van 2,8% ten opzichte van de vorige slotnotering. Ook de contracten voor de nieuwe oogst zijn met een kleine 3% gestegen.

Matige verwachting
Het zaaien van de zomertarwe en zomergerst loopt voor op het vijfjarige gemiddelde, zo meldt het Amerikaanse landbouwministerie. Van de tarwe zit 6% van het geplande areaal in de grond, tegen 5% vergeleken met het vijfjarige gemiddelde. Voor gerst is dat 11% versus 8%. De ontwikkeling van wintertarwe loopt tot nu toe gelijk aan vorig jaar, maar blijft wel nipt achter op het gemiddelde. Op de peildatum stond 5% in de aar, versus 6% in het gemiddelde. Nog belangrijker is de conditie. Van de wintertarwe krijgt 32% de status 'goed' of 'uitstekend' en 36% 'slecht' of 'zeer slecht'. Het vijfjarige gemiddelde toont een verhouding van 53% 'goed' of 'uitstekend' en 17% 'slecht' of 'zeer slecht'.

Deze cijfers zijn een duidelijk signaal voor lagere tarweopbrengsten, aldus analisten. Deels vallen de hectareopbrengsten lager uit, maar er klinken ook waarschuwingen dat een deel van het areaal mogelijk helemaal niet wordt geoogst. Vooral in extensieve gebieden op de zuidelijke prairies - waar men gewend is aan lage hectareopbrengsten - loont het de moeite niet om te oogsten als droogte aanhoudt. De kosten voor dorsen (arbeid, brandstof en machines) liggen dan hoger dan de opbrengsten, ondanks de relatief hoge graanprijzen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden