Pavlo Baliukh / Shutterstock.com

Nieuws Oorlog

Oekraïense boeren in rap tempo aan het zaaien

14 April 2022 - Jesse Torringa

Nu de Russische troepen zich uit het noorden terugtrekken, grijpen Oekraïense boeren hun kans om de velden op te gaan. De logistiek vormt een groot probleem en het landwerk is ook zeker niet zonder gevaar. Toch lijkt een groot gedeelte van het totale areaal in Oekraïne gezaaid te kunnen worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de bevrijdde gebieden van Oekraïne, met name in de regio's rond Kiev, Tsjernihiv en Soemy die een groot gedeelte van de totale akkerbouw in Oekraïne vertegenwoordigen, doen boeren er alles aan om hun percelen te bewerken en tijdig in te zaaien. Alleen in de oostelijke regio Loehansk kan er niet gezaaid worden, meldt de Oekraïense premier Denis Sjmihal. Dit gebied is nog volop bezet door Russische troepen.

Logistiek een drama
De ravage die is aangericht na de Russische invasie is gigantisch en op veel plekken heerst er nog schaarste aan bijvoorbeeld brandstof. Als dat er wel is, dan stuiten ze op problemen met transport. Bruggen en andere toegangswegen zijn compleet vernield, waardoor transport in veel gebieden lastig is. Met name in de gebieden ten noorden van Kiev is dit het geval. Ook zijn er in sommige gebieden nog altijd explosieven en restanten daarvan terug te vinden op percelen. Boeren ruimen samen met het leger de restanten op. 

Zelfs in de buurt van de frontlinie, met een afstand van zo'n 30 kilometer, zijn boeren begonnen met veldwerk. In de regio Zaporizja, gelegen in het zuidoosten tegen de regio Donetsk, zijn boeren bezig met zaaien en veldwerk. Zij werken daar met kogelvrije vesten aan die zij hebben gekregen van het Oekraïense leger.

Ondersteuning landbouwsector
Hoewel kunstmest, brandstof en andere zaken schaars zijn, is ook de financiering hiervan een lastige opgave. Vooral de kleinere bedrijven hebben het lastig. De Oekraïense regering wil alle boeren dan ook graag ondersteunen, hoe lastig dat ook is. Zo is er volgens Sjmihal deze week 3,5 miljard grivnya (circa €110 miljoen) aan leningen verstrekt aan de landbouwsector. Daarnaast is er besloten om de registratie van landbouwmachines zoveel mogelijk te vereenvoudigen. Zo wil de Oekraïense regering zorgen dat de zaaicampagne zo snel mogelijk achter de rug is.

Volgens Taras Vysotskiy, de minister van Landbouw en Voedselvoorziening, kan ook in het meest pessimistische scenario 70% van het totale areaal in 2022 worden gezaaid. Volgens hem kan dit oplopen tot 80% als de mijnen in de noordelijke regio's tijdig worden geruimd. 

Opslagruimtes zitten vol
Een ander probleem voor boeren is dat de oogst van afgelopen seizoen nog opgeslagen ligt, waardoor er voor de nieuwe oogst mogelijk geen plek is. Boeren hielden tot voor de oorlog hun product vast, omdat ze naar de voordelen van de stijgende markt keken. Tot voor de oorlog verliep de uitvoer van graan, maïs, zonnebloemolie en andere producten vrijwel alleen via de Zwarte Zee-havens als Marioepol en Odessa. Schepen kunnen beide havens niet meer bereiken. Havenstad Marioepol ligt al weken zwaar onder vuur.

Export via het spoor is op dit moment nauwelijks mogelijk, omdat dat ver onderontwikkeld is. Bovendien gebruiken ze in Oekraïne een spoorbreedte die 9 centimeter breder is dan hier in Europa. Momenteel bouwt Oekraïne aan een nieuwe infrastructuur langs de Poolse grens om zo landbouwproducten naar de rest van Europa te exporteren door middel van nieuwe spoorwegen. Echter is de verwachting dat pas in september het exportvolume hiervan op 150.000 ton graan per maand ligt. Dat is uiteindelijk maar een fractie van de totale graanproductie in Oekraïne. Ter vergelijking: in 2020 was de totale export van alleen tarwe al ruim 18 miljoen ton. De totale maïsexport was in 2020 ruim 28 miljoen ton. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden