Agrifoto

Analyse Aardappelmarkt

Aardappelmarkt heeft vaste ondertoon

29 April 2022

De huidige  aardappelmarkt heeft een vaste ondertoon. Dat blijkt ook uit de verschillende noteringen en andere signalen uit de markt. PCA/Fiwap meldt eigenlijk al wat langer dat de markt een volgende (flinke) stap omhoog kan maken en liet dit dinsdag 26 april al zien in de publicatie voor Fontane en Challenger (€20 tot €22). Belgapom volgde vrijdag door een stap omhoog te zetten van €20 naar €22.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in de andere EU-4 landen wordt de onderkant van de marktprijs opgetrokken naar €21/€21,50. REKA noteerde vrijdag 29 april voor Fontane en Challenger € 21,50. De bovenkant van de prijsrange ligt tussen €23 voor de laatste Innovator met de gewenste kwaliteit (er zou ook een transactie zijn van €25) en €25 voor fritesgeschikt Agria en Markies. Op de PAT transactielijst werden eind week 17 ook Agria gemeld, waar door de verwerker €25 per 100 kg voor is betaald. Agria is sowieso een gewild ras, waarvoor in een aantal gevallen reeds €30 af teler is betaald met een exporteindbestemming.

Het in eerdere berichten aangegeven '€25 prijspeil' gaat er zonder veel twijfel komen. De onzekerheid - eerst vanwege corona en later de start van de oorlog in Oekraïne - hebben de aardappelmarkt niet geholpen de laatste maanden. De onzekerheid door de aanhoudende coronapandemie vanaf voorjaar 2020 hebben de marktprijsontwikkelingen van met name oogstjaar 2021 gedempt. Afnemers en telers zochten bij elkaar de veiligheid van het contract, waardoor er tot voor kort weinig ruimte over bleef voor de markt.

Een interessant staartje van het seizoen
Al langer was bekend dat de verwerkers de afgelopen maanden prima hebben kunnen doordraaien en dat de voorraad aardappelen in de EU-4 landen, met name het vrije deel, niet overmatig is. Nu de afnemers in het laatste deel van het seizoen meer de markt op moeten, gaat dat direct effect hebben op het prijsniveau. Een belangrijk element is ook het tot nu toe droge en relatief koele voorjaarsweer. Al met al een seizoenstaartje dat een interessant beeld kan geven. Jammer dat een en ander zo moeizaam op gang is gekomen. Veel aardappelen worden immers in de maand april afgerekend op basis van bijvoorbeeld het gemiddelde van PotatoNL of de cash settlement.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden